Tras în piept de un „valutist”

Un bărbat de 62 de ani s-a ales cu o gaură serioasă în bugetul propriu, după ce a vrut să schimbe ilegal 1.000 de euro, la colț de stradă. Bătrânul spune că intenționa să intre într-o unitate bancară, însă a fost racolat de un bărbat care i-a sărit în  ,,ajutor”.  

Reșițeanul a sesizat Poliţia cu privire la faptul că a fost înşelat. Bărbatul a intenţionat să schimbe suma de 1.000 euro şi se afla în faţa unei unităţi bancare situate pe Bulevardul Republicii. Acesta a fost abordat de un bărbat care i-a propus să îi schimbe banii la un curs valutar mai bun, victima fiind de acord. Profitând de neatenţia bărbatului, suspectul i-a oferit în schimbul celor 1.000 euro doar 200 lei.

„E bine de ştiut că legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională în cuantum de până la 1.500 lei a celor care practică schimbul ilegal de valută, iar efectuarea schimbului ilegal de valută în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea de până la 8 ani. De asemenea, sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorfică conform legii”, a declarat Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin.

Polițiștii le recomandă cetăţenilor să schimbe bani doar la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate. În acest fel, nu devin părtaşi ai evaziunii fiscale şi elimină riscul de a fi înşelaţi.