Transportatorii din vestul țării se pregătesc de protest! Vor bloca drumurile cu sute de camioane

241240746 2869471390050234 8517694030872576569 n

Marii transportatori din vestul țării se pregătesc de proteste. Nemulțumirea lor este propunerea de modificare a Codului Fiscal de majorare a impozitelor. Asociațiile din domeniu sunt pregătite să scoată în stradă sute de camioane.

Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) a anunțat că va bloca drumurile țării dacă Guvernul nu intervine și elimină aceste propuneri. Transportatorii se tem că impozitele mari vor duce la falimentul multor firme românești.

,,Suntem deciși ferm să protestăm cu sute de camioane în stradă. Prin propunerea de modificare a Codului Fiscal, lansată în dezbatere publică, dar fără consultarea noastră în prealabil, constatăm că, din nou, elemente din administrația publică ce ignoră voința legiuitorului vor să majoreze impozitele pentru salariații din sectorul transporturilor, un segment crucial pentru economia României, de până la 10 ori, în condițiile în care am fost asigurați repetat că nu vor exita majorări de taxe și impozite. Concret, este vorba de propunerea de modificare de la punctul 36 din Ordonanța pentru modificarea și completarea Codului Fiscal, prin care se dorește ca tot ceea ce depășește 33% din salariul de bază și reprezintă indemnizații plătite pentru clauza de mobilitate să devină venituri impozabile’’, a declarat Dorin Jurjuț, vicepreședintele APTE 2002.

Transportatorii susțin că propunerile vor lăsa loc de interpretări și abuzuri din partea ANAF și că singurii care ar avea de câștigat ar fi marile companii internaționale.

„Este o răzbunare draconică împotriva transportatorilor. Practic, profitând de faptul că Parlamentul, cel care a sancționat în urmă cu mai puțin de jumătate de an abuzurile ANAF, este acum în vacanță parlamentară, funcționari cu interese contrare interesului economiei naționale încearcă să vâre prin Guvern, prin ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, și prin primul ministru al Guvernului, prevederi de natură să pună la pămând sectorul de transport rutier din România. (…) Pe lângă faptul că este contrar a tot ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, nu face decât să pună firmele serioase și competitive de transport românești în imposibilitatea continuării activității, prin scoaterea lor de pe piață. În avantajul cui altcuiva dacă nu ar competitorilor externi și a multinaționalelor?’’, a mai declarat vicepreședinte APTE 2002.

În 2021, sectorul de transport a generat încasări de aproape 7,5 miliarde de euro. Noile prevederi propuse vor genera pierderi anuale de circa 1,5 miliarde de euro pentru sectorul transporturilor din România.