Transnistria, jurnal de lacrimi: evocări, amintiri, consecințe

Cuib de vise 1000x100

Un eveniment de comemorare a deportării romilor în Transnistria se desfășoară la Craiova în perioada 4-6 iunie. Întâlnirea face parte din proiectul „Tărâmurile morţii – În memoria Porajmos din Europa de Est/Realms of Death – Rememberance about the Porajmos in Eastern Europe (REDE)”, derulat în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos din Reșița.

Asociația Nevo Parudimos, împreună cu mai mulți parteneri internaționali desfășoară proiectul „Tărâmurile morţii – În memoria Porajmos din Europa de Est/Realms of Death – Rememberance about the Porajmos in Eastern Europe (REDE)”, programat pentru perioada 1 august 2017 – 30 noiembrie 2018. Proiectul este cofinanțat de programul Europa pentru Cetățeni – Axa 4 grant decision 2017-2352.

În cadrul proiectului se va derula, în aceste zile, un eveniment de comemorare a deportării romilor în Transnistria. Evenimentul va cuprinde o conferință internațională pe tema holocaustului, o masă rotundă pe tema acordării pensiilor compensatorii de către Guvernul României, un eveniment de comemorare a victimelor deportării în Transnistria și workshop-uri legate de educarea tinerilor și a cadrelor didactice în legătură cu genocidul din Transnistria.

Partenerii locali pentru organizarea acestui eveniment sunt: Guvernul României – Agenţia Naţională pentru Romi, CREDIS, Partida Romilor Pro Europa Filiala Dolj.

„Proiectul are drept scop creșterea conștientizării în legătură cu Holocaustul, punându-se accent pe evenimentele ce au avut loc în Ungaria și în Transnistria, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a păstra o memorie vie a victimelor Rome și Sinti ale Nazismului. Valorile noastre europene şi de integrare sunt construite mai ales pe exprerinţa noastră istorică şi pe memoria timpurilor vechi, astfel că trebuie să scoatem în evidenţă genocidul uitat al romilor, ce a adunat un număr de peste 500.000 de victime şi a continuat cu excluziune socială, discriminare şi discursuri dureroase, ca o consecinţă a ignoranţei şi a nerecunoaşterii genocidului romilor”, spune președintele Asociației Nevo Parudimos, Daniel Grebeldinger.

STPT job 1000x200

Proiectul își propune să aducă în atenția publicului detalii despre holocaustul romilor.

La 01 iunie 1942 la ordinul mareșalului Ion Antonescu a început deportarea romilor în Transnistria. În prima fază au fost vizați romii nomazi, după care și ceilalți „nemobilizabili”, în total fiind deportați aproximativ 25.000 de romi dintre care s-au întors acasă 14.000, restul de 11.000 murind de frig, inaniție și epidemii apărute în urma condițiilor inumane la care au fost supuși.

Pentru mai multe informații legate de evenimentul de la Craiova, persoana de contact este Daniel Grebeldinger – manager de proiect, tel: 0723 202 756 sau daniel.grebeldinger@nevoparudimos.ro.

Sursă foto: partidaromilor.ro

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/