Transfer de aparatură medicală din Italia pentru Spitalul Municipal Caransebeș. „Nevoi sunt multe!“

Consulul Onorific al Italiei la Timişoara, dr. Niccolo Maso, a fost prezent astăzi la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, ca invitat al managerului Mihaela Popovici. Vizita vine ca urmare a donării unor aparate medicale la secția ATI a unității medicale.

Excelența Sa dr. Niccolo Maso, care este și medic radiolog de profesie, a dorit să cunoască starea spitalului din Caransebeș și să facă o paralelă între un spital de stat din Italia, finanțat 70% din bugetul de stat, și spitalul din Caransebeș, care deservește și populația din zonele învecinate.

Totul ar trebui să înceapă de la infrastructură, a spus oaspetele italian, pentru că pregătirea medicală este recunoscută în România.

„În momentul de față am ajutat cu aparatură medicală pe care am adus-o zilele trecute, o aparatură specifică pentru secția de ATI. Este un început, pentru că trebuie sensibilizate și asociațiile care, în Italia, colectează aparatura de la spitalele care reînnoiesc tehnica medicală. Este un proces birocratic care autorizează scoaterea dintr-un spital italian și donația către un alt spital din altă țară. Aceasta a fost o primă ocazie pentru a verifica starea spitalului din Caransebeș, aparatura poate fi de folos, am vrut să vin să vedem despre ce activități sunt importante sau dacă este nevoie de mai mult ajutor. Am mai propus ca medicii rezidenți să facă stagiu de practică sau un schimb de experiență la spitalele din Italia, structuri de performanță diferite”, ne-a declarat Consulul Onorific al Italiei la Timişoara.

Excelența Sa dr. Niccolo Maso a purtat discuții cu primarul Felix Borcean, cu directorul Colegilor Medicilor, chirurgul Gheorghe Borceanu, care a menționat că majoritatea aparaturii din sălile de operații a fost primită ca donații din partea unor organizații umanitare din diferite țări ale Europei, dar și de directorul medical Singh Bhupinder, de șeful secției de ATI Hana Cătălin, șeful secției de Ginecologie dr. Eugen Munteanu. Aceștia l-au însoțit pe Consulul Onorific al Italiei la Timişoara la Terapie Intensivă, unde au vizitat sălile de operații, la Ginecologie, unde au vizitat sălile de nașteri, dar și la Neurologie – Cardiologie sau la Serviciul de Urgențe.

„Ne bucurăm de vizită și mulțumim pentru aparatura adusă, este de mare ajutor medicilor de pe ATI. Nevoi sunt multe, chiar directorul medical medicul Singh Bhupinder a făcut o solicitare pentru un dermatom, aparat specific chirurgiei plastice și reparatorii. Sunt convinsă că Excelența Sa dr. Niccolo Maso nu s-a aflat întâmplător la noi la spital și vom colabora în continuare”, a declarat managerul spitalului Mihaela Popovici.

La finalul vizitei, primarul Felix Borcean l-a primit pe oaspete în cabinetul său, unde au pus bazele unei colaborări și în domeniul investițiilor, Excelența Sa dr. Niccolo Maso menționând că intenționează o colaborare mai strânsă cu Camera de Comerț și Industrie Caraș-Severin.