Tramvaiul turistic din Timişoara a fost repus în circulaţie după pauza cauzată de pandemie

Tramvaiul turistic Tram TM Tur a reintrat în circulaţie duminică, după ce a fost retras la sfârşitul lunii martie. În prima zi de la reluarea circuitului, tramvaiul nu a avut priză la călători, speriaţi poate de posibilitatea contactării temutului virus, dar şi din cauză că numărul turiştilor aflaţi în această perioadă în oraşul de pe Bega a scăzut foarte mult.  

Deocamdată tramvaiul turistic circulă doar duminica, pe traseul liniei 6, însă sunt perspective de extindere şi pentru ziua de sâmbătă, spun cei de la STPT. Plecările sunt din oră în oră, începând cu ora 12.00, din staţia TramTm Tur din Piaţa Libertăţii fără staţii intermediare, ultima plecare fiind la ora 18. Traseul trece în revistă numeroase obiective turistice ale oraşului, atât din centru, cartierul Cetate, cât şi din cartierele istorice Elisabetin şi Fabric, iar circuitul, puţin peste 8 km, durează aproximativ 45 de minute.

Tramvaiul Tram Tur poate fi închiriat şi pentru diferite evenimente, având dotarea unui vagon restaurant cu sistem audio-video inclus, putându-se facilita şi serviciile unui ghid turistic autorizat pentru acest tip de evenimente.

„S-a folosit şi în regim de închiriere pentru diferite evenimente, aniversări, zile de 8 Martie, Ziua Îndrăgostiţilor, team buildinguri, şedinte. Nu am inclus programele pe care le-am avut în Programul Şcoala Altfel. De asemenea, «Jazz în tramvai» este un proiect de succes care va continua. Era programat pentru luna mai, dar va fi devansat pentru toamnă. În cadrul acestui proiect, oamenii pot asculta muzică jazz, pot circula cu tramvaiul în traseul istoric al liniei 6, pot servi masa şi pot asculta muzică jazz”, a declarat Cornelia Moş, consilier STPT.

Anul trecut au circulat aproximativ 1.400 de călători în regim de bilete cu tramvaiul turistic. Costul unui bilet, care poate fi achiziţionat şi în tramvai, este de 15 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii între 7 şi 14 ani şi gratuitate pentru cei sub 7 ani. Cornelia Moş, consilier STPT, spune că proiectul „Tramvaiul Turistic” este în continuă dezvoltare şi explică modul în care acesta se va desfășura.

„Este un proiect care se va dezvolta şi va avea mai multă frecvenţă pe care o vom stabili de comun acord cu o societate de organizare evenimente, STPT punând la dispoziţie doar mijlocul de transport. De asemenea, acest tramvai a mai participat şi la diferite evenimente ale unor asociaţii sau beneficiari privaţi, care au vizat în special promovarea oraşului nostru şi implicit a istoriei acestuia, Timişoara aniversând anul trecut cei 150 de ani de la punerea în circulaţie a primului tramvai pe teritoriul actual al României”, a precizat reprezentanta STPT.