Cum poți deveni profesorul calificat care predă online? UVT a conceput un program de pregătire a profesorilor din mediul preuniversitar

Universitatea de Vest din Timișoara organizează un program de studii postuniversitare de formare și dezvoltare profesională, dedicat formării cadrelor didactice. Programul „Resurse educaționale și digitale pentru instruire online” se axează pe desfășurarea activităților de predare-învățare-evaluare în regim online și pregătirea profesorilor în acest sens. Programul este o premieră națională în educație, spun cei de la UVT.

Ce presupune programul și cum poți participa la el

Programul de studii postuniversitare are ca obiectiv pregătirea necesară a cadrelor didactice în ceea ce privește metodele de predare în regim online, pedagogie online și stăpânirea platformelor digitale adecvate. Durata programului este de șapte săptămâni, timp în care se va desfășura și examenul de certificare a competențelor. Pregătirea se face exclusiv online, iar la final UVT oferă un certificat de atestare a competențelor profesionale, însoțit de suplimentul descriptiv. Înscrierea candidaților se face prin admitere online în perioada  25 mai – 10 iunie, iar programul urmează să înceapă din 15 iunie. Detalii privind procesul de înscriere, organizarea și desfășurarea acestui program de studii postuniversitare pot fi urmărite pe site-ul UVT.

În derularea programului sunt implicate cadrele didactice specializate și cu experiența predării online, iar ca suport de calificare va fi platforma elearning.e-uvt.ro. Astfel, viitoarele cadre didactice urmează să știe cum să folosească aceste platforme, cum să creeze un conținut atractiv, dar și ce metode de predare să folosească prin intermediul platformelor online pentru a asigura calitatea educației.

„Pandemia provocată de virusul SARS-CoV-2 a obligat atât unitățile de învățământ preuniversitar, cât și instituțiile de învățământ superior să-și adapteze modul de desfășurare a activităților educaționale în regim online. UVT a valorificat această oportunitate în ritm accelerat, reușind să-și adapteze în doar câteva săptămâni toate activitățile de predare-învățare-evaluare la noul context, prin platformele de e-learning. Prin acest nou program, o premieră națională, împărtășim această experiență în domeniul predării online, acum foarte valoroasă, cu colegii noștri cadre didactice din învățământul preuniversitar. Este cu adevărat o premieră națională în educație, UVT lansând astăzi primul program postuniversitar de acest tip din România, destinat cadrelor didactice din preuniversitar, dedicat pregătirii acestora pentru învățământul în regim online”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

*

Programul este înregistrat în Registrul Național al Programelor Postuniversitare, gestionat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) și este recunoscut la nivel național.