„Traian Vuia”, doar liceu sportiv. Clasele teoretice, la „Mircea Eliade”!

Deputatul PSD Ioan Benga, despre care se spune că ar trage pentru Liceul „Mircea Eliade” din Reșița într-o competiție neoficială, dar existentă, pentru păstrarea unui număr cât mai mare de clase cu Liceul „Traian Vuia”, situat în același cartier, a recunoscut cu o sinceritate neobișnuită pentru un politician afinitatea pe care o are pentru liceul la care chiar el a predat până să ajungă în Parlament. Asta însă nu înseamnă că ar pune piedici celor de la „Traian Vuia”, pe care spune că i-a ajutat de fiecare dată când a avut ocazia.

Zvonurile, deloc întâmplătoare, spun că la nivel de inspectorat se prefigurează deja o schemă pentru învățământul liceal din zona Govândari cu un singur liceu teoretic, „Mircea Eliade”, „Traian Vuia” urmând să rămână doar cu clasele sportive și să fie transformat în liceu cu program sportiv, după modelul „Banatului” din Timișoara. Nu toată lumea agreează o astfel de variantă și au început deja să apară reacții. O discuție în acest sens a avut loc de curând la Primăria Reșița, unde, întâmplător sau nu, s-a aflat și deputatul PSD, Ioan Benga. Acesta ar fi ridicat tonul la un moment dat și chiar l-ar fi jignit pe reprezentantul părinților elevilor de la „Traian Vuia”. „Nu știu dacă e adevărat. A zis că eu sunt unul dintre cei care mă lupt să se desființeze « Traian Vuia». Mi s-a părut că este o afirmație care nu avea nicio justificare. Eu i-am spus mi se pare că este nesimțită afirmația legată de faptul că eu nu am vrut trei clase la « Traian Vuia». Eu consider că a duce o luptă și a crea un câmp fals acolo, că se va duce o școală într-o parte sau alta este o chestie nedreaptă. Am fost poate omul care a ajutat cel mai mult « Traian Vuia», deoarece și fratele meu a lucrat peste 30 de ani acolo. Am încercat să-i ajut și în recuperarea prejudiciului pe care îl au, de 2 miliarde de lei vechi, la Primăria Reșița. De foarte multe ori am fost la minister ca să recuperăm această sumă!  Este acum o discuție legată de existența celor trei clase, dar deja asta nu mai ține de calitatea unui parlamentar. Acum sigur că într-o luptă între « Traian Vuia» și «Mircea Eliade» țin cu școala mea. De foarte mult timp am spus că viitorul  municipiului Reșița, nu prea îndepărtat, ar trebui să-l reprezinte două mari licee, unul în Govândari și unul în partea de sus a orașului”, a declarat deputatul Benga.

Acesta și-a și argumentat afirmația cu privire la cele două mari licee care ar trebui să existe în viitorul apropiat în Reșița. Numărul elevilor care și-ar dori să frecventeze cursurile unui liceu în reședința de județ ar fi scăzut sever, la nivelul a vreo zece clase. Iubitor de sport, de fotbal în special, parlamentarul se gândește la „Traian Vuia” ca la un liceu sportiv în adevăratul sens al cuvântului, la ceva mai mult decât înseamnă astăzi cele câteva clase de sport ale liceului de la pod. „Acolo e o problemă. Avem un liceu teoretic cu clase de liceu sportiv. Aceste clase de liceu sportiv sunt într-o situație foarte delicată pe măsură ce timpul trece. Vrem să rezolvăm acest lucru. Știți ce au cerut ca opțiuni cei care au terminat clasa a VIII-a?! Din o sută și ceva de opțiuni pe care le-au avut ei, 70 au fost pentru clasa de sport. Rămâne o diferență pentru două clase! Nu poți să faci clase cu 14 copii, ca la Tietz. Acolo e însă altceva, sunt minoritățile și nu poți să desființezi clasele”, a explicat Benga.

UPDATE, ora 16.20 – Profesorii de la „Traian Vuia” reacționează!

Cadrele didactice de la „Traian Vuia” au început să-și manifeste dezacordul cu privire la transformarea liceului teoretic într-unul exclusiv cu program sportiv, așa cum se vorbește în ultima vreme. Și cum crede deputatul Benga că ar fi mai bine! Profesoara de matematică Dana Mihailovici arată că, din 2002, la „Traian Vuia” au existat șapte clase pe serie. Mai târziu au fost șase, apoi cinci și, în ultimii ani, patru. Pe fondul scăderii populației școlare, așa cum s-a motivat, pentru anul școlar 2016-2017  se vorbește de doar trei clase. Dana Mihailovici nu e de acord cu o astfel de variantă și explică și de ce: „Oferta noastră ca liceu nu a acoperit în ultimii ani niciodată cererea, cerere întotdeauna mai mare. Acest fapt, cum era firesc și logic, a permis mereu liceului ocuparea în proporție de 100 la sută a locurilor puse la dispoziție la nivelul claselor a IX-a, încă din prima sesiune de repartizare a absolvenților clasei a VIII-a. Atât ca liceu industrial, cât și ca liceu teoretic, rezultatele au clasat acest liceu în topul promovabilității examenului de maturitate – bacalaureatul. Mereu! Liceul Teoretic «Traian Vuia» a făcut, face și va continua să facă cinste învățământului cărășean. Despre susținerea și intențiile domnului deputat… nu comentez. Am încredere în faptul că atât Consiliul Local, cât și conducerea Inspectoratului Școlar vor lua cele mai bune decizii pentru copiii din Reșița, pentru viitorul acestui oraș. Aceste decizii nu pot să fie luate prin presiuni sau jocuri politice, ci gândind limpede și cu cele mai bune intenții”.