Traian Lalescu, omagiat la Reşiţa

Un moment emoţionant a deschis astăzi şedinţa extraordinară de Consiliul Local a municipalităţii reşiţene. Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului care dă numele unui liceu şi unei străzi din oraşul de pe Bârzava, a fost invitată pentru a primi titlul de Cetăţean de onoare acordat post-mortem bunicului său.

Evenimentul a fost deschis de către preotul conf. univ. dr. Vasile Petrica, cel care cunoaşte îndeaproape povestea vieţii marelui matematician, poveste pe care a cuprins-o în paginile cărţii „Savantul Traian Lalescu (1882 – 1929) şi cultura Banatului”, lansată în 2010. Potrivit acestuia, deşi Traian Lalescu s-a născut şi a trăit la Bucureşti, s-a considerat întotdeauna bănăţean, tatăl matematicianului fiind orginar din comuna Cornea. „Traian Lalescu a fost membru al Parlamentului României şi, în această calitate, a direcţionat multe investiţii pentru localităţile, şcolile şi bisericile din Banat. El a fost o culme a matematicii române şi a iubit această zonă din tot sufletul. De aceea suntem obligaţi să-i scoatem în evidenţă valoarea şi mă bucur că domnul Pavel Ghimboaşă a avut inspiraţia de a da numele lui Traian Lalescu unuia dintre cele mai bune licee din Reşiţa”, a spus Vasile Petrica.

Vizibil emoţionată, nepoata savantului, Smaranda Lalescu, a primit distincţia oferită de primarul Mihai Stepanescu şi le-a dăruit la rândul său reprezentanţilor municipalităţii un portret al savantului, o medalie aniversară emisă la împlinirea a 125 de ani de la naşterea lui Traian Lalescu şi o carte de poezii a tatălui ei, fiul matematicianului, care a purtat acelaşi nume. „Trăiesc acest moment cu multă emoţie şi vreau să mulţumesc oraşului Reşiţa, care prin reprezentanţii săi a făcut un gest deosebit faţă de memoria bunicului meu. Sunt ultima din această ramură  familiei care îi mai poartă numele, deşi sunt căsătorită de peste 30 de ani”, a afirmat Smaranda Lalescu.