„Tragicomedia” de la Teatrul German din Timișoara, aproape de ultimul act. Lucian Vărșăndan s-ar putea întoarce la conducerea instituției de cultură

După trei ani de bătălii duse în instanță, primăria reia, în această lună, analiza proiectului de management al lui Lucian Vărșăndan, fostul manager al Teatrului German din Timișoara, a anunțat primarul Dominic Fritz. La finalul anului trecut, Tribunalul Timiș a dispus continuarea procedurii de analiză a proiectului depus de Vărșăndan, anulând toate dispozițiile semnate de fostul primar privind această procedură. 

Decizia Tribunalului Timiș stabilește practic obligativitatea continuării procedurii de analiză a proiectului de management al lui Lucian Vărșăndan, de la momentul stopării acesteia. Adică 2017.

„Este un conflict juridic mare. Primăria a pierdut acest proces în decembrie anul trecut și eu am decis să nu facem recurs. Asta înseamnă că finalizarea evaluării proiectului de management al domnului Vărșăndan se va întâmpla în ianuarie și vom încheia procesul de evaluare care a început din 2017, așa cum a dispus instanța. Eu cred că e important ca Teatrul German să iasă din blocajul intenționat care l-a distrus în ultimii 3 ani și să renască. M-aș bucura foarte mult dacă domnul Vărșăndan ar avea un rol în aceasta renaștere.”, a declarat primarul Dominic Fritz.

leader board 728 x 90 px

Vărșăndan a fost managerul teatrului german timp de 10 ani. Este licenţiat în filologie (specializarea limbi şi literaturi: germană şi engleză), iar înainte de a fi manager a fost consultant artistic şi secretar literar al teatrului german.

În 2017, primarul Nicolae Robu a decis întreruperea procedurii de analiză a noului proiect de management al lui Lucian Vărşăndan, pe motiv că acesta nu ar avea dreptul să mai depună un proiect pentru un nou mandat de 5 ani. Cei de la Resurse umane din primărie au invocat o interpretare a textului de lege, potrivit căreia ar exista un temei de drept care l-ar împiedica pe Vărşăndan să-şi continue activitatea de manager, și anume faptul că nu ar avea studii de licenţă corespunzătoare domeniului de activitate al teatrului. Vărșăndan a contestat în instanță acțiunile primăriei.

Din noiembrie 2017 până în septembrie 2020, la conducerea teatrului a fost delegat inginerul mecanic Ioan Boldureanu. În toamna anului trecut, Nicolae Robu a dispus ca actrița Ioana Iacob să preia sub formă de interimat conducerea teatrului.

Foto: adevărul.ro