Traficul internaţional de persoane şi mărfuri, reluat prin mai multe puncte de frontieră. P.T.F. Jimbolia feroviar se numără printre acestea

Odată cu prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, ca urmare a contextului epidemiologic, începând de astăzi, 17 iunie, s-a luat în calcul reluarea traficului internațional de persoane și mărfuri prin mai multe puncte de trecere a frontierei deschise la granița cu Bulgaria, R. Moldova, Ucraina și Serbia. Demersul are ca scop fluidizarea traficului prin punctele de trecere, în contextul măsurilor de relaxare pentru efectuarea călătoriilor internaționale și a creșterii valorilor de trafic la frontieră.

Printre punctele de frontieră care vor putea fi tranzitate se pot enumera:

– P.T.F. Negru Vodă rutier şi feroviar (județul Constanța);
– P.T.F. Turnu Măgurele rutier (bac) şi portuar (județul Teleorman);
– P.T.F. Porţile de Fier II rutier (judeţul Mehedinţi)
– P.T.F. Jimbolia feroviar (județul Timiș);
– P.T.F. Sighetu Marmației rutier (județul Maramureș).

Referitor la granița cu Ungaria, încă de la mijlocului lunii mai, traficul a fost reluat gradual, în prezent fiind operaționale unsprezece puncte de trecere a frontierei (zece în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane şi unul pentru lucrătorii transfrontalieri).

În continuare rămâne suspendată temporar, total sau parțial, activitatea prin următoarele puncte de trecere a frontierei de stat:

– frontiera româno-ungară:
P.T.F. Carei – feroviar, județul Satu Mare
P.T.F. Săcuieni, judeţul Satu Mare (cu excepția lucrătorilor transfrontalieri).

– frontiera româno-bulgară:
P.T.F. Lipniţa, județul Constanța
P.T.F. Dobromir, județul Constanța
P.T.F. Bechet (cu excepția traficului de marfă).

– frontiera româno-ucraineană:
P.T.F. Isaccea, județul Tulcea.

– frontiera româno-moldoveană:
P.T.F. Rădăuţi Prut, judeţul Botoşani
P.T.F. Oancea, judeţul Galaţi.

– frontiera româno-sârbă:
P.T.F. Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi (cu excepția traficului de marfă)
P.T.F. Orşova, judeţul Mehedinţi
P.T.F. Moldova Noua, judeţul Caraş-Severin
P.T.F. Naidăș, judeţul Caraş-Severin
P.T.F. Vălcani, judeţul Timiş
P.T.F. Stamora Moraviţa, judeţul Timiş – feroviar (cu excepția traficului de marfă)
P.T.F. Lunga, judeţul Timiş
P.T.F. Foeni, judeţul Timiş.

Mai multe informaţii privind situaţia punctelor de frontieră se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa: http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Totodată, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini din state Non-UE, respectiv care nu aparţin spațiului Economic European şi Confederației Elvețiene, precum şi apatrizilor. Sunt exceptați de la aceste prevederi următorii cetățeni străini:

– membri de familie ai cetățenilor români;
– membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale U.E. sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
– persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului U.E.;
– persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum şi transportatorii şi alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare;
– personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
– persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
– pasageri care călătoresc din motive imperative;
– persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

Reamintim faptul că, începând cu data de 15.06.2020, ora 00.00, sunt exceptate de la măsura de carantinare/izolare la locuinţă persoanele care sosesc din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria (https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1798-lista-zonelor-afectate-valabila-de-la-15-06-2020).

Totodată, persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

La intrarea în ţară, pe lângă controlul specific, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea triajului epidemiologic.

Modelul de declaraţie se regăseşte şi poate fi descărcat de pe site-ul poliţiei de frontieră, de la următorul link: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-model-declaratie-de-completat-la-intrarea-in-tara-pentru-participantii-la-trafic-20303.html.