Traficanții de monede dacice ascundeau acasă un arsenal de obiecte de patrimoniu. Muzeografii sunt invidioși!

Deși cele două persoane din apropierea castrului roman sunt cercetate în stare de libertate, riscă ani grei de închisoare. Polițiștii au ridicat din casa consilierului local o serie de obiecte, care nu se regăsesc nici măcar la muzeul din Reșița.

6 persoane au fost conduse la audieri, printre care și Truican Angel și Fernando Onea, din Berzovia. Potrivit noului Cod Penal, infracțiunea de care sunt acuzați nu pune în pericol siguranța publică, astfel că ambii au fost lăsați în libertate, dar sunt anchetați în continuare.

Express de Banat relata zilele trecute faptul că alesul local destăinuia pe site-ul de socializare pasiunea sa pentru monede, însă după obiectele confiscate de polițiști ar tânji orice muzeu din țară. Doar la Truican Angel oamenii legii au găsit: daltă din metal, fragmente ceramice, pietre cu inscripții, cărămizi romane cu inscripții, vase ceramice, vârfuri de suliță, topoare de piatră neolitice și mai multe monede.

Vezi AICI cum vindeau marfa traficanții de monede dacice!

Consilierul a semnat tratate de specialitate despre monedele descoperite la Berzovia, însă chiar și așa riscă să petreacă ani grei în închisoare.

Infracțiunile de care sunt acuzate persoanele care figurează în acest dosar sunt: furt calificat, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Publicul, privat de frumuseţe

Specialiștii spun că prețul unor astfel de obiecte se stabilește în funcție de starea pieselor, dar costul uneia ar putea ajunge chiar la câteva mii de euro.

„Pietrele șlefuite găsite ar putea fi gene romane, care sunt extrem de rare și în expozițiile muzeelor, cel puțin în expozițiile din Banat. Noi ne-am dori astfel de piese să le expunem publicului larg, dar ele iau calea pieței negre. Plus că nu sunt bani pentru achiziții, iar procedura de cumpărare a lor este extrem de greoaie. Ea ar trebui mult simplificată”, a explicat Dumitru Țeicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița.

Muzeografii se declară dezamăgiți de faptul că descinderile polițiștilor au confirmat ceea ce cunosc de multă vreme: braconarea castrului roman de la Berzovia, peste care s-a așezat satul actual modern.

„Am spus-o și o repet: actuala legislație privind protecția patrimoniului arheologic are fisuri care permit căutătorilor de comori să aibă un acces extrem de facil cu detectoarele în zone cu patrimoniul arheologic reperat. În plus, o parte din obiectivele importante din castrele romane, cel de la Mehadia, Berzovia și Pojejena, se află se proprietăți particulare, ceea ce limitează măsurile de pază, de protecție ale autorităților publice. Sigur, ce e pe proprietate publică primarul are obligația să asigure paza. Cea mai mare fisură a legii este că se poate cumpăra foarte ușor un detector de metale, iar deținătorii nu mai dau socoteală nimănui”, a subliniat Dumitru Țeicu.

DESCINDERI. Peste 2.200 de monede dacice, ridicate de polițiști!

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/