DESCINDERI. Peste 2.200 de monede dacice, ridicate de polițiști!

Mascaţii au descins în această dimineaţă în mai multe locaţii din Caraş-Severin, Timiş, Prahova, Argeş, Constanţa şi Vrancea, la persoane suspectate de comerţ ilegal cu obiecte de patrimoniu.

Poliţiştii de investigaţii criminale percheziţionează nu mai puţin de 15 locaţii după ce SRI a adunat informaţii despre activitatea infracţională a unei reţele specializate în valorificarea pe piaţa neagră a obiectelor de patrimoniu. ,,În perioada ianuarie 2013 – aprilie 2014, ar fi deţinut şi comercializat prin reţeaua Internet piese arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, care ar fi fost găsite în urma unor detecţii în situri arheologice situate în judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Monedele ar fi fost vândute pe Internet. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat”, se precizează în comunicatul IPJ Timiş.

UPDATE 1 – În Caraș-Severin sunt vizate două locații, potrivit unor informații neconfirmate oficial. Ambele ar fi în comuna Berzovia.

UPDATE 2 – ,,Zona castrelor e cea mai vulnerabilă. La Berzovia și Mehadia, de exemplu. Merg cu detectoarele și nu îi întreabă nimeni nimic. Monumentele sunt în grija lui Dumnezeu. Nu există un singur monument care să fie îngrijit. Crește iarba pe ele, ce să mai vorbim de pază. Printr-un proiect derulat de Muzeul Banatului Montan, am reușit să semnalizăm pe fonduri europene cetățile din zona Teregova și multe altele. Vorbim aici de responsabilitatea administrațiilor locale”, a spus Dumitru Țeicu, directorul Muzeului Banatului Montan Reșița.

Neoficial, fenomenul braconării obiectelor vechi de sute de ani este în vogă de ani de zile. Deja, Timișoara este recunoscută ca o piață de desfacere a monedelor de renume în rândul cunoscătorilor.

UPDATE 3 – Potrivit pressalert.ro, persoanele vizate din Berzovia sunt Onea Fernando și consilierul local Truican Angel. Neoficial, în urma perchezițiilor au fost ridicate peste 2.200 de monede dacice.

Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu amănunte!