Trafic de migranți prin Vama Nădlac în plină stare de urgență?

Între 2.000 și 2.500 de euro cerea gruparea infracțională de la fiecare migrant care voia să iasă din România spre Ungaria. Practic, unii au găsit o metodă de a face bani serioși chiar pe timp de stare de urgență și fix pe sub nasul autorităților. Monitorizarea „afacerii” a început abia în 1 iunie!

Cauza penală a fost înregistrată pe rolul DIICOT – Structura Centrală încă din luna august a anului trecut, însă capturarea celor în cauză s-a produs abia acum, la 10 luni distanță. În ciuda tuturor măsurilor de la frontieră, în ciuda vigilenței sporite de care s-a tot vorbit, traficul de migranți continua nestingherit prin Vama Nădlac în plină pandemie și stare de urgență.

Un grup de criminalitate organizată specializat în comiterea infracţiunii de trafic de migranţi pe ruta Bulgaria/Serbia-România-Ungaria-state din vestul Europei, format din cetățeni români domiciliaţi pe raza municipiului București și a județelor Ialomița, Călărași şi Timiş, era sprijinit de un cetățean tunisian stabilit în România, responsabil cu recrutarea și găzduirea migranţilor. Grupurile de migranți de origine africană sau arabă, care intrau ilegal pe teritoriul României din Bulgaria şi Serbia, erau preluate de membrii grupării infracționale, îi adăposteau în diferite locaţii din Bucureşti şi Timişoara, iar ulterior organizau trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României cu Republica Ungaria, având ca destinaţie finală state din vestul Europei, cu precădere Germania şi Marea Britanie.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că începând din luna februarie 2020 gruparea infracțională a activat pe teritoriul României, prin racolarea, îndrumarea, călăuzirea și transportarea migranţilor intrați ilegal pe teritoriul României, din Serbia, dar și a unor persoane, cetățeni străini, intrați legal în România, dar care nu aveau drept de circulație în Spațiul Schengen. Aceştia aveau ca destinație finală Germania, costul unui astfel de transport fiind de 2.000 – 2.500 de euro, pentru fiecare migrant. În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, migranţii erau ascunşi în locuri special amenajate în microbuze de transport persoane, care efectuau curse cu cetăţeni români care declarau că merg să muncească în state din vestul Europei, pentru asigurarea unui paravan în scopul realizării transportului şi trecerii frauduloase a frontierei de stat a României către Ungaria a mai multor migranţi”, se arată în comunicatul DIICOT.

Monitorizarea efectivă a transportului a început în 1 iunie. O zi mai târziu, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II poliţiştii de frontieră au reușit să descopere, ascunși într-un loc special amenajat în interiorul unei autoutilitare, șapte cetățeni egipteni care urmau să fie scoşi ilegal din România de şoferul microbuzului, cetăţean român, şi alţi doi însoţitori ai acestuia, tot cetăţeni români.

De asemenea, în Timişoara au mai fost găsite alte două microbuze, modificate cu locuri special amenajate pentru ascundere, precum şi un autoturism folosit de către membrii grupului pentru transportul migranţilor. Au fost efectuate și patru percheziții domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Timis şi Ialomiţa, fiind puse în aplicare șase mandate de aducere.

5 inculpaţi, incluzându-l pe cetățeanul tunisian, au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de 11 inculpați a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.