Pe lângă faptul că este zi de sărbătoare, liberă pentru bugetari, Sfânta Maria are o serie de tradiții ce vin de departe și încă se păstrează în unele zone rurale.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfântă Mărie Mare este cea care pune amprenta pe sfârșitul verii și anunță sosirea toamnei, deși temperaturile din județ sunt departe de a se apropia de toamnă. Pe lângă tradițiile specifice acestei sărbători, astăzi este și Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor.
De Sfânta Maria Mare de demult mormintele erau stropite cu tămâie. În această dimineață, femeile din familii mergeau la cimitir și împărțeau struguri, prune și miere. Apoi ritualul continua cu tămâierea fiecărui mormânt.
Un alt obicei povestește despre ziua în care bărbații renunţau la pălărie pentru căciulă. Fiind ultima zi de vară, aceștia își schimbau pălăria cu căciula, pentru că cei care mai purtau pălărie după 15 august erau luați peste picior de către cei mai cârcotași din sat. Tot astăzi, de ziua Sfintei Fecioare Maria, era interzis scăldatul în râurile din păduri, unde se credea că au ajuns cerbii, și dormitul pe prispă.
O ultimă tradiție din această zi era cea în care oficial se deschidea sezonul de nunți. În satele tradiționale, data de 15 august era momentul în care se organizau cele mai importante nunți, sezon care ținea până la intrarea în postul Crăciunului. Fiind deschiderea sezonului de toamnă, astăzi era ziua în care erau organizate târgurile cu recolta pentru toamnă și iarmaroacele.
De altfel, în județul Caraș-Severin, ziua Sfintei Fecioare Maria mai anunță ceva, o sărbătoare cât cuprinde. Astăzi este ziua în care se sărbătoresc câteva localități. Ruga cu ocazia acestei sărbători se desfășoară la Carașova, Ocna de Fier, Prilipeț, Răcășdia, Doclin sau Socol.
Foto: filmetari.com