FOTO/VIDEO: Ioan Gyuri Pascu: „S-a creat legenda asta, Gărâna”.

po 1000x100px (3)

Cunoscut pentru talentul său actoricesc din scenetele Divertis, Ioan Gyuri Pascu este mai mult decât atât. Cealaltă parte a artistului este descoperită pe scena de la Gărâna și pe alte scene din țară și din lume: o voce jucăușă, ce trece ușor de la operete la muzică ușoară.

Pentru Ioan Gyuri Pascu, Gărâna nu mai prezintă niciun secret, însă bucuria și emoțiile de a participa din nou la Semenic Fest Folk îl cuprind de fiecare dată când ajunge în spatele scenei din Poiana Lupului. „Este minunat de fiecare dată când vin aici, numai locul, deja când calc în parcare, când urc și văd scena, simt atmosfera asta și ce mă bucură este că  s-a creat legenda Gărâna. Oriunde te duci în țară, fără glumă, când ajungi la Suceava, Cluj, pe la Satu Mare, lumea știe de Gărâna, a devenit un fenomen”, precizează pentru Express de Banat artistul.

De la blues la reggae, la rock sau la folk, artistul trece cu ușurință prin toate genurile muzicale. Cele care au făcut publicul să tresară au fost însă piesele de operetă cântate în italiană, când vocea artistului s-a ridicat precum o manta deasupra Gărânei. Iar ca să poți crea astfel de momente fermecătoare este nevoie de sinceritate: „Viata este un exercițiu de sinceritate și de iubire, și dacă ești sincer cu tine deja nu mai poți minți pe nimeni. Foarte rar cânt cântecele altora, prefer să cânt pe versurile mele, însă, în momentul în care o piesă are melodie, o poveste și este inspirată, imposibil să nu-i placă publicului și mie să o interpretez”, spune muzicianul.

YouTube video

Muzică pe șervețel

Artistul de loc din județul Sibiu dezvăluie secretul pieselor sale compuse de el, atât versurile, cât și melodia. Pentru că acestea vin din suflet, interpretul sibian se trezește adeseori noaptea în plină inspirație și scrie fără oprire pe ce apucă. Așa se face că de multe ori piesele sale au luat naștere pe șervețele, hârtiuțe sau orice material bun de scris. „Eu primesc totul la pachet. Mă trezesc noaptea și scriu cântecele pe șervețele, pe ziar, pe orice bucată de hârtie. Acum am un carnețel la capătul patului, dar se întâmplă să vină inspirația când nu am tot ce îmi trebuie și atunci mă descurc cum pot”, povestește Ioan Gyuri Pascu.

Peisajul super din județul vecin se poate mândri că i-a smuls o bucată de inspirație muzicianului. Aflat în Munții Retezat, artistul a fost acaparat de un moment intens de inspirație. „Eram în Retezat și am adormit după-amiază, obosit de aerul curat de munte. După două ore m-am trezit, am luat chitara în mână și versurile cu tot cu melodie au curs direct. Am cântat atunci în întregime tot refrenul piesei „Inocent thoughts”. Așa s-a născut această piesă”, a mai adăugat muzicianul.

O viață într-un cântec

Ca fiecare artist adevărat, și sibianul Ioan Gyuri Pascu oferă publicului ce are el mai de preț pe lângă talent: sufletul. Așadar, acesta povestește că întreaga lui muzică este de fapt întreaga lui viață, fiecare cântec completând cu încă un episod filmul vieții. „Fiecare cântec al meu spune o poveste, o poveste a vieții mele. Cine vrea să mă cunoască cu adevărat trebuie să asculte piesele mele. Față de persoana respectivă nu mai am secrete”, încheie artistul.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157635074752303″]

03 britannia 1000 x 100 gif