Totul e sub control după ultima decizie a Curții de Apel Timișoara. Dar lucrurile se complică de luni!

De miercuri, Curtea de Apel Timișoara și-a suspendat activitatea, ca urmare a deciziei Guvernului Orban de a elimina pensiile mari ale magistraților, considerate asemeni pensiilor speciale ale demnitarilor. Acum se judecă doar anumite cazuri, iar reprezentanții instituției spun că cetățenii înțeleg situația. Totuși, de luni, și grefierii doresc să protesteze, iar acest lucru poate complica mult situația.

Activitatea la Curtea de Apel nu este sistată complet, dar multe spețe sunt amânate. Cristian Pup, purtătorul de cuvânt al instituției spune că deocamdată, nu există feed-back negativ, raportându-ne la ziua de joi, a doua zi a suspendării activității instanței. ”Astăzi am avut ședință, am fost președintele unui complet de judecată. Am avut 22 de cauze pe rol, dintre care pe unele le-am judecat, iar pe celelalte le-am amânat. Spre plăcuta mea surprindere, am avut toată înțelegerea judecaților”, a precizat Cristian Pup. el însuși magistrat.

În această perioadă, Curtea de Apel judecă tot ce ține de contestații în anulare, procesele referitoare la  minori, cum ar fi adopțiile, cererile de strămutare a proceselor, precum și, bineînețeles, ordonanțele președențiale. Marea problemă e că de luni, grefierii au și ei intenții de proteste. ”Grefierii au dreptul la grevă. De luni ei întrerup total activitatea. Orice hotărâre este nulă fără semnătura lor”, au spus reprezentanții Curții de Apel Timișoara. Conform legii, în proporție de 30%, grefierii ar trebui să îndeplinească activitatea.

Magistrații explică de ce unele pensii depășesc salariile

În prezent, sunt cazuri de judecători care au pensie peste venitul net încasat înainte de pensionare. Acest lucru s-ar datora, spun magistrații, modificărilor din Codul fiscal din 2017. ”Mecanismul de stabilire a pensiei de serviciu la magistrați presupune că se aplică 80% din ultima indemnizație la baza brută”, a precizat Cristian pup. Sporturile nu sunt luate în calcul, deoarece nu sunt venituri permanente. Așadar, trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului ar fi dus la aceste situații.

De asemenea, șefii Curții de Apel consideră că pensiile magistraților sunt meritate, întrucât de-a lungul vieții un judecător nu poate avea activitate privată, peste program, cum pot medicii. De asemenea, președintele CA Timișoara, Erica Nistor, a spus că în spațiul public s-a vehiculat informația falsă că magistrații nu contribuie la fondul de pensii, În realitate, ei se supun regimului similar majorității angajaților din România.

Curtea de Apel Timișoara are în subordine instanțele din Timiș, Arad și Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/