Tot mai multe infracţiuni în cazul brazilor de Crăciun!

Acţiunea „Pomul de iarnă 2013”, organizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin şi alte instituţii partenere, a adunat mult mai multe infracţiuni decât anul trecut. Partea bună este că numărul brazilor confiscaţi în ultima perioadă a scăzut faţă de 2012.

Deşi nu au urmărit în mod special sancţionarea cetăţenilor şi confiscarea brazilor în cadrul acţiunii „Pomul de iarnă 2013”, reprezentanţii IPJ Caraş-Severin au apărat patrimoniul şi fondul forestier, fie privat sau de stat. „Activităţile care s-au desfăşurat nu au avut întotdeauna o activitate scrisă, în care am inclus anumite trasee sau zone de patrulare a structurilor de Ordine Publică sau de Investigare a Fraudelor. Mereu am avut în vedere situaţia operativă, experienţa anilor trecuţi în care am acţionat în diferite zone”, a declarat Sabin Popescu, comisar-şef la Compartimentul Delicte Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică.

DSC_0322

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Chiar şi aşa, în cadrul acţiunii de anul acesta au avut loc peste 170 de controale, din care aproximativ 40 în fonduri forestiere (târguri şi pieţe) şi în jur de 120 pe drumurile publice şi forestiere. De asemenea, potrivit oamenilor legii, în această perioadă s-au constatat 24 de infracţiuni la regimul silvic şi au fost aplicate aproximativ 120 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 90.000 de lei. „Au fost acţiuni punctuale. Valoarea sancţiunilor este mare pentru că şi amenzile sunt ridicate. Vreau să precizez că în această perioadă au fost confiscaţi 88 metri cubi de material lemnos şi 69 de brazi, iar locurile unde au fost identificaţi brazii furaţi au fost între Văliug şi Reşiţa”, a adăugat comisarul-şef.

În orice caz, anul acesta a adus mici schimbări în ceea ce priveşte brazii de Crăciun. Cât priveşte infracţionalitatea, aceasta a crescut semnificativ în ultimele nouă luni, anul trecut înregistrându-se aproximativ 90, iar acum peste 110. „Mă bucur că am început să scădem la numărul de brazi confiscaţi. Anul trecut aveam vreo 90, iar în prezent avem doar 70 de brazi confiscaţi, în condiţiile în care nu am început să declanşăm acţiuni în toate pieţele şi principalele bulevarde ale oraşelor cărăşene”, a explicat comisarul Sabin Popescu, în cadrul conferinţei de presă desfăşurată astăzi la IPJ Caraş-Severin.

Oamenii legii sunt de părere că acest fenomen al tăierii şi sustragerii brazilor nu va putea fi eliminat niciodată, indiferent de priorităţile acestora şi de forţele de poliţie care acţionează, fiindcă fondul forestier la nivelul judeţului este foarte mare.

banner 970 x 250