Torma face ordine printre schepsisurile lui Lupu: „Decât 100 de lălăiți, prefer să rămânem 80 și buni!”

Eficientizarea lucrurilor și reducerea cheltuielilor sunt premisele cu care primarul Adrian Torma vrea să pășească în noul an. Subțiază organigrama Primăriei, lucru care a stârnit un adevărat cataclism în mediul online, edilul fiind acuzat de consilierii PSD că nu are suflet și că lasă fără loc de muncă nouă oameni, în prag de sărbători!

Sătul de„reclama” făcută de oamenii „cu suflet mare”, Torma nu înțelege de ce niciunul din bunii samariteni, așa cum îi numește pe social-democrați, nu a sărit „de fund în sus” atunci când, în 2012, unsprezece oameni au fost dați afară de la spital, iar mai apoi, când, prin disponibilizările celor de la Delphi, 700 de persoane au rămas fără job. „Când am ajuns eu primar, în Moldova Nouă erau undeva la 102-103 angajați, dar bugetul era mult mai mic. Astăzi, angajați în primărie sunt 113. Cu restructurarea pe care am făcut-o acum suntem 104 oameni, iar în ianuarie 2019, ca să ne putem încadra în buget, va trebui să rămânem 80 de oameni. Am angajat oameni pentru că organigrama nu a a făcut-o Adi Torma, a făcut-o tot Matei Lupu și are în organigramă, în total, 124 de posturi. Nu eu am făcut organigrama respectivă! Este moștenirea de pe vremea lui Lupu. Acum, ne vom limita ca nici eu și nici nimeni după mine să nu poată angaja oameni, doar că sunt niște posturi vacante. Pentru că ăsta era schepsis-ul în primării sau în instituțiile publice”, a explicat edilul-șef.

Gata cu „răchiuța” și cu „învârtitul prin oraș – o oră, două”!

Înainte de a dezvolta subiectul celor nouă oameni care pleacă acasă, Torma a simțit nevoia să mai precizeze un aspect. Cei care au plecat acasă nu sunt funcționari publici, ci contractuali. În plus, destituirea lor s-a făcut pe baza unor evaluări, nicidecum hodoronc-tronc. Astfel, din cadrul gospodăriei locale, șeful acesteia a hotărât ca cinci persoane să meargă acasă. De ce? Pentru că, spunea Torma, „el știe cel mai bine care sunt oamenii buni și care muncesc, la fel de bine acum îi știe și pe cei care nu muncesc. Mulți dintre ei erau obișnuiți ca pe vremea lui Matei: stăteau frumos, beau o răchiuță sau ce făceau ei pe acolo, se-nvârteau o oră, două prin oraș și dupaia unul mergea la pescuit, unul mergea la bar nu știu unde, unul făcea ce voia și doar când punea presiune câte un cetățean mai făceau și ei câte ceva prin oraș. Nu am fost mulțumit de cum au muncit toți, dar pot să spun că, cel puțin la seră, anul acesta, oamenii au fost prezenți pe teren. Că au mai tras mâțul de coadă, că au mai tăiat frunze la câini, dar, în mare parte, au fost prezenți! Dar am ajuns în momentul în care nu mai contează să fii prezent! Trebuie să-ți faci treaba!”

Investiții maxime, câștiguri minime?

Edilul de la malul Dunării susține că, practic, plecarea celor câțiva oameni vor trece neobservate: ,,Am considerat că cele 8 ore (și poate chiar și sâmbăta și duminica) le vom acoperi cu doamnele de la asistență socială. Avem undeva la 80 de oameni la asistență socială. Cu ei facem și măturatul stradal, tot cu ei vom face și întreținerea toaletei publice. Deci, se economisesc niște bani”.

Torma a atins și problema angajatelor de la piață, ale căror salarii nu pot fi acoperite din încasări. „Noi nu încasam bani, cât plăteam salarii! Și, atunci, criteriul a fost foarte simplu: cel mai mic în încasări! Pentru că este evident că cel mai mic în încasări or nu-și face treaba că nu-i pasă, or și-o face, dar nu toți banii ajung la noi”, a afirmat Torma.

Nici renunțarea la una din cele două femei de serviciu nu a rămas nejustificată: ,,La locul de muncă mai trebuie să facem singuri curățenie. Nu trebuie neapărat să avem două femei de serviciu, când noi abia ne acoperim bugetele locale. Una dintre ele trebuia să meargă acasă. Am ales să rămână doamna care se ocupă de noi, aici, la sediu, și dintr-un motiv social, ca să nu-mi mai tot sară lumea că eu nu sunt social. Doamna are soțul decedat și un copil în întreținere. Dincolo, soțul este angajat”.

O singură asistentă la grădiniță, ca pe vremea lui Matei Lupu!

Primarul de la Moldova Nouă își încheie argumentarea restructurărilor, dar nu înainte de a vorbi despre persoana care a stârnit cele mai multe valuri în acest sens: asistenta medicală. Torma nu înțelege de ce țipă echipa PSD-ului, când, în urmă cu trei ani, trei asistente puteau să facă față celor 400 de preșcolari și undeva la 1.800 de elevi, iar, acum, prin revenirea la normalitate (plecarea uneia din cele 4 asistente existente) se pune problema lipsei de eficiență pentru un număr redus de preșcolari (314) și elevi (1500). În plus, primarul mai spune că: ,, Munca asistentei medicale era cu totul alta: aprovizionare de mâncare și alte chestii”.

Șeful administrației publice de la Moldova Nouă reiterează, încă o dată, ideea pentru care a apelat la toate aceste modificări și spune: ,,Decât să rămânem 100 de lălăiți, prefer să rămânem 80 și buni”!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/