Încă o bilă albă pentru Caraș-Severin. Cu toate că dintr-o perlă a industriei naționale județul a ajuns în ultimii ani o epavă, se pare că salvarea economică vine cu ajutorul naturii. Și asta, pentru că tot mai mulți investitori se axează pe energia verde și aleg tărâmul cărășenilor pentru a profita de darurile naturii.
Un top național realizat de Ziarul Financiar clasează județul Caraș-Severin pe locul trei pe lista celor mai verzi județe din România. Termenul verde nu definește aici doar potențialul natural și abundența pădurilor, ci interesul crescut pentru proiectele axate pe energie verde.
Alături de Constanța, Tulcea sau Galați, Caraș-Severinul a atras până acum investiții de peste două miliarde și jumătate de euro, bani alocați mai ales pentru implementarea proiectelor eoliene.
Primul parc eolian din județ a fost inaugurat la Oravița, pe o suprafață de 15 hectare, acolo unde un timișorean a ridicat șase eoliene. Investiția, cu toate că a fost destul de anevoioasă din cauza actelor, s-a concretizat de mai bine de trei ani și a atins o sumă de aproape 47 de milioane de euro.
„Capacitatea totală este de 26,5 MW și valoarea investiției de 47 milioane euro. Aceste proiecte vor fi dezvoltate până la un anumit punct, după care vor fi vândute”, a declarat, pentru Opinia Timișoarei, directorul companiei, Lucian Perescu.
Investițiile în energia verde nu s-au oprit doar la Oravița. Interesul pentru valorificarea resurselor naturale este în creștere pe toată suprafața județului. Așa au luat naștere și parcurile eoliene de la Coronini, Moldova Nouă sau Topleț. Autoritățile locale nu pot decât să primească cu brațele deschise orice investiție de acest fel, care crește economia la nivel de județ și automat și economia locală.
La Topleț, de exemplu, cele două eoliene montate până acum aduc deja periodic la bugetul local o contribuție de 3.000 de euro. La acești bani se mai adaugă și impozitele pe drum și teren pe care firma constructoare trebuie să le plătească tot către primăria comunei.
„Pentru moment au fost montate numai două eoliene. Era vorba să se monteze 20, dar firma care a făcut investiția nu a mai reușit să ducă la bun sfârșit lucrarea. Nu este un capăt de lume, cele două eoliene existente sunt funcționale. Noi nu avem decât de câștigat de pe urma lor. Dacă le montau pe toate 20 ne-ar fi intrat în bugetul local și mai mulți bani”, a explicat Ilie Hașcă, primarul comunei Topleț.