TOP. Care sunt bolile care îi omoară pe cărășeni?

Statistica Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin indică și care sunt principalele cauze de deces ale locuitorilor din județ în anul 2014.

Potrivit datelor furnizate de instituție, anul trecut, cei mai mulți cărășeni au suferit de boli de inimă, care au fost de altfel și principala cauză a deceselor. Culmea este că hipertensiunea arterială poate fi ținută sub control dacă este descoperită la timp, dar chiar și așa peste 2.500 de persoane au murit din această cauză, semn că oamenii trec prea rar pe la medic.

Pe locul al doilea ca principală cauză a decesului sunt tumorile, în timp ce bolile sistemului respirator ocupă locul al treilea în statistica DSP.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

top_boli caras-severin

„Depistarea precoce, tratamentul instituit cât mai aproape de debutul bolii sunt factori care ameliorează starea de sănătate”, spun specialiștii DSP, dar chiar și așa, în spitalele județului Caraș-Severin sunt internate anual mii de persoane, cărora medicii nu le mai pot face nimic. Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de morbiditate pentru afecţiunile cronice şi prima cauză de mortalitate.

De altfel, morbiditatea prin boli ale aparatului circulator reprezintă 21,76 la sută din cauzele de internare în spitalele generale din judeţul Caraş-Severin. Ponderea cea mai mare o are Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, urmat de cele din Caransebeș, Oțelu Roșu, Oravița și Moldova Nouă.

pe_orase_boli_spitale

Specialiștii spun că situația din Caraș-Severin este comparabilă cu cea de la nivel național.

MAIN FOTO: voceatransilvaniei.ro

banner 970 x 250