În ședința de Guvern de zilele trecute au fost aprobate două acte normative ce instituie o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor pentru anul în curs.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că a fost aprobat programul de susținere a producției de legume în spații protejate, precum și ajutorul de minimis pentru programul de susținere a producției de usturoi.
Programul „Tomata” și de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 are alocat un buget de 225 de milioane de lei. Este este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4.000 de euro de beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate astfel: 3.000 de euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I) și 1.000 de euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II). Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3.000 kg/1000 mp.
Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de: castraveți – 4.000 kg; ardei gras și / sau lung – kapia – 2.000 kg; fasole păstăi – 1.500 kg; spanac – 1.000 kg; salată – 10.000 plante; ceapă verde – 100.000 bulbi;
În ceea ce privește programul de susținere a usturoiului, acesta are alocat pentru 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3.000 de euro/cultura/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.