Toma Arnăuțoiu, omagiat la Timișoara cu ocazia centenarului nașterii sale

toma arnautoiu

Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu împreună cu Fundația Culturală Memoria și Muzeul Ororilor Comunismului în România îl vor readuce în atenția publicului pe Toma Arnăuțoiu, liderul Grupului de rezistență anticomunistă de la Nucșoara, județul Argeș, cu ocazia centenarului nașterii sale. 

La 100 de ani de la nașterea lui Toma Arnăuțoiu, liderul Grupului de rezistență de la Nucșoara, la Timișoara va avea loc în 11 mai, de la ora 11.00, la Casa Adam Muller Guttenbrunn, un spectacol de proză și poezie de detenție – „Cântecul Memoriei”, urmat de proiecția filmului „Toma Arnăuțoiu, aripa de stâncă”, regizat de Cristina Chirvasie.

„A fost unul dintre cei mai aprigi luptători partizani în Munții Făgăraș. Nouă ani a rezistat acolo. Singura femeie care a fost prezentă acolo cu partizanii, Toma Arnăuțoiu s-a căsătorit cu această femeie și va fi prezentă fata lor, Raluca Voicu – care a făcut Conservatorul, a cântat în Filarmonica George Enescu. Va susține un concert la vioară. Vor fi poezie și proză din literatura de detenție și va fi, în final, un film documentar regizat de Cristina Chirvasie. Va fi ceva foarte interesant, intens, istorie, informație, cultură.”, a declarat Gino Radu, președintele Memorialului Revoluției.

Toma Arnăuțoiu a fost ofițer de cavalerie și a luptat în Al Doilea Război Mondial pe frontul de vest (1944-1945), fiind grav rănit în luptele din Ungaria. Revenit în activitate, a făcut parte din Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal. După instaurarea regimului comunist, deși decorat pentru faptele sale pe front, pe criterii politice a fost trecut în rezervă în 1947. Între 1949 și 1958 a fost liderul Grupului de rezistență de la Nucșoara, care a acționat în sudul Munților Făgăraș. A fost arestat de securitate, împreună cu ultimii supraviețuitori ai grupului, condamnat la moarte și executat, împreună cu fratele său Petre și alți 14 condamnați, la 18 iulie 1959, la Jilava.

Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu, violonistă, este fiica locotenentului Toma Arnăuțoiu și a Mariei Plop, singura femeie din acest grup care a rezistat în munți peste 9 ani. A studiat vioara la Conservatorul din București și este conferențiar doctor al acestei universități. Din anul 2002 este cercetător acreditat la CNSAS.

Foto: monden.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/