Meseriașii de la Școala Duală Banat, gura de oxigen pentru multinaționalele din vest care se confruntă cu lipsa forței de muncă

52063552771 87c4278686 k
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Mii de elevi care au absolvit cursurile Școlii Duale Banat, în cei 10 ani de la înființarea primelor clase de învățământ profesional dual din România, au avut posibilitatea să se angajeze la marile companii din vestul țării, grație parteneriatelor încheiate de Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” cu multinaționalele din zonă.

Școala Duală Banat a luat naștere în 2012, cu ajutorul Primăriei Timișoara și a grupului de firme Continental. Pe atunci s-a format o singură clasă cu 17 elevi. Astăzi sunt 10 clase cu peste 20 de elevi fiecare.

„Acum 10 ani am fost prima școală din Timiș care am avut curajul să pornim acest proiect de formare profesională în sistem dual, alături de trei companii germane. Am început cu o clasă de 17 elevi, iar în prezent avem 10 clase și peste 200 de elevi. Celor 3 companii mari s-au alăturat în acest frumos proces de formare a tinerilor meseriași și alte companii. În prezent avem 17 firme partenere, companii de top din țară. Am pornit cu o calificare, cea de Electromecanic utilaje și instalații industriale, iar în prezent formăm tineri pentru a deveni și Operatori la mașini cu comandă numerică, Electricieni aparate electrice și energetice și începând de anul acesta Mecanici echipamente hidraulice și pneumatice. Toate aceste calificări au fost solicitate de-a lungul anilor de companiile partenere, în funcție de cerințele pieței muncii. Ne dorim ca pe viitor să creăm un adevărat centru de formare profesională, cu mai mulți elevi și mai multe companii interesate de această formă de creștere și educare a tinerilor meseriași.”, a declarat Luminița Filip, directorul Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”.

52064039235 2cd448f492 k

Elevii care vin să studieze aici au parte de o serie de beneficii: bursă lunară de 400 lei, masa și cazarea gratuite, diverse prime din partea companiilor în cadrul cărora fac practică, unde, de altfel, au și prioritate la angajare după terminarea studiilor. La finalizarea celor 3 ani de studiu, copiii obțin un certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass și pot continua studiile la liceul seral ca să ia diploma de bacalaureat.

„Liceul este exemplul cel mai clar al potențialului pe care îl are colaborarea dintre sistemul educațional, administrația publică și mediul de afaceri. De 10 ani, primăria sprijină învățământul dual și o va face și în continuare, pentru că Timișoara are nevoie de meseriași bine pregătiți, care să răspundă cerințelor și exigențelor companiilor din oraș. (…) În 2021 am avut o rată de șomaj de sub 1%, s-au adăugat și în pandemie în jur de 10.000 de locuri de muncă. Vin în fiecare lună companii la mine și îmi spun că vor să își extindă activitatea sau vor să investească aici, dar asta e și o mare provocare: avem nevoie de oameni bine calificați care să lucreze în aceste firme. Nu avem nevoie doar de absolvenți de universități.”, a spus primarul Dominic Fritz.

Elevii care învață la Școala Duală Banat sunt instruiți de mentori profesioniști din cadrul companiilor partenere.

52062511207 7a92d1cbea k

„Compania Continental se numără, încă din anul 2012, printre inițiatorii și susținătorii reintroducerii educației profesionale în sistemul preuniversitar de învățământ. Mulțumesc conducerii școlii, autorităților locale și naționale pentru implicarea continuă și buna colaborare în acest proiect comun. Compania s-a implicat în dezvoltarea acestei forme de educație mai întâi în Timișoara, Brașov și Carei, iar la scurt timp, în Sibiu. În tot acest timp, peste 500 de elevi, mulți dintre aceștia absolvenți ai Liceului Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I,  au deprins o calificare, respectiv o parte au fost angajați în fabricile sau centrele de inginerie Continental din țară.”, a spus Christian von Albrichsfeld, managerul Continental România.

Iar compania Draxlmaier va investi într-un spațiu nou cu aparatură de training de ultimă generație pentru elevi.

„ Zeci de elevi înscriși în sistemul de învățământ dual la Liceul Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I au făcut practică alături de specialiștii DRÄXLMAIER Timișoara în atelierul companiei.  Este un proiect de succes, dovadă că mulți dintre acei absolvenți sunt acum colegii noștri în zona de producție. În perioada următoare investim într-un spațiu nou, cu aparatură de training de ultimă generație, unde elevii au șansa să lucreze cu cele mai noi tehnologii de producție pentru componente electronice și asamblarea de sisteme de baterii pentru industria auto.”, a declarat Violeta Robu, manager Resurse Umane la DRÄXLMAIER Timișoara.

Muzeul TM

Absolvenți ai Școlii Duale Banat, angajați la multinaționalele din vest

Printre absolvenții Școlii Duale Banat se numără și actuali sau viitori ingineri. Unul dintre ei este Florian, care, la 23 de ani urmează cursurile Universității Politehnica din Timișoara și în paralel lucrează la Hamilton Central Europe, unde este tehnician CNC.

52064047585 416bbc5843 k

„Pasiunea mea pentru unelte și mașini cu comandă numerică m-a făcut să mă îndrept către o școală profesională cu profesori pregătiți și cu posibilitatea de a face practică în companii renumite. Am urmat specializarea de electromecanică din cadrul Școlii Duale Banat, iar acum sunt student la Facultatea de Mecanică. De asemenea, sunt înscris la Școala de Maiștrii. Școala profesională m-a ajutat cumva să plec de jos, cu o bază bine construită. Sper să ajung un inginer care va acumula toate cunoștințele posibile în acest domeniu.”, a povestit Florian Papuc.

CITEȘTE ȘI: Piața muncii, transformare majoră în 2022. Provocările pentru județul Timiș

Și Romulus a absolvit Școala Duală Banat. A început clasa IX-a la liceul din Rovinari, însă pentru că nu a găsit ce își dorea, s-a mutat la Timișoara. „Mi-am dat seama că îmi doresc ceva pe parte practică, să pot să lucrez cu mâinile mele, să învăț niște tehnici, să mă dezvolt pe partea de mașini-unelte, în special cele cu comandă numerică și m-am înscris aici. La Contitech am lucrat, după ce am terminat școala profesională, doi ani, timp în care am făcut liceul la seral, am dat bacalaureatul și m-am înscris la Universitatea Politehnica. Am vrut să fim la next level, să mergem mai departe. Și aici a apărut ca oportunitate Hamilton Central Europe.”, a povestit și Romulus Eugen Mărgineanu.

La aniversarea a 10 ani de când unitatea de învățământ, alături de o alta din Brașov, a înființat primele clase de învățământ profesional dual din România, Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara a organizat Ziua Porților Deschise. Sute de elevi, dascăli și părinți au venit să viziteze standurile amenajate în curtea școlii și să afle informații despre cum se desfășoară cursurile la Școala Duală Banat.

La nivelul județului Timiș, în anul școlar 2022-2023 sunt disponibile peste 1.300 de locuri la învățământul profesional, dintre care aproape 400 în sistemul dual. La Școala Duală Banat sunt disponibile 96 de locuri, împărțite astfel: Electromecanic utilaje și instalații industriale (36 locuri), Operator mașini cu comandă numerică (12 locuri), Electrician aparate și echipamente electrice și energetice (24 locuri) și Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice (24 locuri).

Toate informațiile despre școală pot fi consultate pe site sau pe pagina de Facebook.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/