TM2023. Muzeul Național de Artă va găzdui cea mai mare expoziție Brâncuși

brancusi 2
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

La Timișoara va fi organizată anul viitor, când orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, cea mai mare expoziție Brâncuși. Evenimentul se va desfășura în perioada septembrie 2023 – ianuarie 2024 în condiții excepționale de securitate. 

Expoziția Brâncuși este programată la Muzeul de Artă din Timișoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Aceasta va cuprinde opere de artă însemnate ale artistului precum Ecorșeu, Capete de copii, Prometeu, Muza adormită, Domnișoara Pogany, Piatra de hotar – din seria Sărutul, Rugăciune, Măiastra, Pasăre în văzduh, Coloana fără sfârșit III, diferite desene, guase și fotografii realizate de Constantin Brâncuși.

Ca să poată aduce la Timișoara operele de artă, în condiții de maximă securitate, autoritățile județene vor încheia un parteneriat cu Jandarmeria Română.

brancusi 1

„Peste tot este foarte greu de organizat pentru că numărul sculpturilor lăsate de Brâncuși este destul de redus. Brâncuși n-a sculptat mult pentru că el în momentul în care nu era mulțumit de o anumită operă o distrugea, o arunca la pubelă. Brâncuși nu păstra rebuturi în atelierul lui. Tot ce a păstrat a fost pentru că era convins că era o operă care să îl reprezinte. (…) De aceea au rămas foarte puține opere, în catalogul rezonat al operelor sculptate sunt în jur de 230-240 de sculpturi. Se includ aici sculpturile din ghips, pentru Brâncuși ghipsul era o operă originală, sculpturile în bronz și cele în marmură, care sunt foarte rare. Aceste sculpturi au intrat în patrimoniul Muzeului de Artă din Philadelphia, care este un muzeu foarte bogat în sculpturi de Brâncuși, introduse de Marcel Duchamp, prietenul lui Brâncuși, care l-a promovat pe el în America, la Muzeul de Artă Modernă din New York, la Muzeul Guggenheim și mai ales la Centrul Pompidou, la Muzeul de Arta Modernă care aparține Centrului Pompidou.”, a declarat Doina Lemny, curatorul expoziției Brâncuși.

Toți cei care dețin lucrări cer în amănunt descrierea condițiilor fizice de la Muzeul de Artă din Timișoara, a mai spus curatorul expoziției Brâncuși. „Muzeul de Artă din Timișoara arată foarte bine când îl vizitezi, dar sunt amănunte tehnice care trebuie puse la punct. De pildă, în cadrul cererii pe care o facem din partea comitetului de organizare este un formular aparte care se numește «facility report» în care sunt puncte la care trebuie răspuns, climatizare, luminare, modul de transportare a operelor. Va trebui să facem apel la oameni specializați, care pot să instaleze o lucrare de Brâncuși. (…) Eu am lucrat, când am instalat atelierul, cu doi instalatori pe care îi și numeam «fiii lui Brâncuși». Îmbrățisau operele, pur și simplu, pentru că le cunoșteau. Le instalau cu căldură.”, a mai spus Doina Lemny, potrivit căreia între 20 și 25 de sculpturi ale lui Brâncuși, din colecții private și de stat, vor fi aduse la Timișoara din Anglia, Elveția, Franța și România.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

brancusi 3

Consiliul Județean Timiș este principalul organizator al evenimentului. Autoritățile județene vor trebui să intervină pentru mai multe investiții la Muzeul de Artă. Deocamdată, acolo s-au montat 80 de camere de supraveghere și s-au făcut achiziții în ce privește sistemele de detecție pentru temperatură și umiditate.

Pentru găzduirea expoziției, Muzeul de Artă are nevoie de aproximativ 1 milion de euro pentru toate aranjamentele, iar un alt milion de euro va costa amenajarea expoziției. Ministerul Culturii vrea să obțină o garanție guvernamentală pentru operele ce urmează să fie aduse aici.

„E necesar a investi în echipamentele de climatizare, de gestionare automată a temperaturii, în alarmarea în caz de incendiu și în securitatea și protecția edificiului, a ceea ce se află înăuntru. Noi am început investițiile încă de anul trecut, am finalizat partea de climatizare și de temperatură controlată, iar anul acesta se finalizează cu celelalte investiții. (…) Partea de investiții costă cel puțin un milion de euro, acum cu creșterile la materiale ne așteptăm să mai crească costurile, iar încă un milion pe partea de organizare. Din partea de organizare ne așteptăm să mai facem niște economii, dacă obținem o garanție guvernamentală pentru a economisi sumele de bani pe care trebuie să le dăm pentru asigurarea acestor lucrări.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Cea mai recentă expoziție cu operele lui Constantin Brâncuși a avut loc în România în anul 1970.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/