Toate cinematografele din Timișoara se îmbracă frumos pentru „sărbătoarea” din 2021

Timişoara se pregăteşte pentru a fi Capitală Culturală a Culturii în anul care urmează. În acest context, proiectele de reabilitare a cinematografelor, aflate acum în paragină, sunt în plină desfăşurare, asigură primarul Nicolae Robu.

Avansează proiectele de reabilitare a cinematografelor Victoria, Dacia, Timiş şi Fratelia, obiective importante pentru anul viitor, asta dacă exercitarea titlului de Capitală Culturală Europeană nu va fi amânat cu un an, din cauza pandemiei.

„Nu am dormit în acest timp şi nu am aşteptat să se amâne exerciţiul de Capitală Europeană a Culturii. Dacă va fi să se amâne, opţiunea noastră ar fi pentru 2022, nu pentru 2023. Noi am continuat să lucrăm, aşa cum am făcut și cu proiectul Capitală Culturală Europeană. Ne pregătim să exercităm acest titlu în acord cu angajamentele, cu contractul pe care îl avem semnat. Toate schimbările din oraş sunt făcute implicit şi pentru faptul că oraşul trebuie să fie pregătit pentru 2021. Ar fi păcat ca anul viitor Timişoara să nu fie la cel mai înalt nivel.”, a precizat Nicolae Robu, primarul Timişoarei

Cinematograful Victoria este în proceduri de licitaţie pentru reabilitarea lui. Valoarea estimată pentru execuţia lucrărilor este de peste aproximativ 9 milioane de lei cu TVA. Licitaţia pentru acest obiectiv este în derulare, se analizează ofertele, iar într-o lună va fi aflat câştigătorul.

„În paralel se desfăşoară şi procedura de achiziţie publică a serviciilor de asistenţă tehnică pentru dirigenţia de şantier şi tot cam într-o lună sperăm să se finalizeze şi această procedură.”, a completat Nicolae Robu.

Cinematograful Dacia este în procedură de achiziţie pentru contractarea execuţiei lucrărilor şi asistenţă tehnică pentru dirigenţia de şantier, în vederea reabilitării lui.

„Aici pe de-o parte trebuie să se pună în siguranţă şi să se refuncţionalizeze, iar pe de altă parte trebuie adus totul la alte standarde decât cele la care cinematograful a fost. Valoarea estimată pentru execuţia lucrărilor este de 13,8 milioane lei cu TVA. Procedura de achiziţii este în derulare, probabil că în maximum două luni vom avea contract de execuţie semnat.”, a continuat primarul Timişoarei.

În ceea ce priveşte Cinematograful Timiş, proiectantul a predat documentaţia, au fost înaintate documentele necesare aprobării acestei documentaţii şi vor intra în dezbatere în şedinţa Consiliului Local de luni, 18 mai.

„Proiectul va crea pentru oraşul nostru oportunităţi de iniţiere şi desfăşurare a proiectelor şi programelor culturale. Proiectul tehnic urmează să fie predat în 90 de zile de la această aprobare pe care o va da Consiliul Local. Cinematograful Timiş va avea lucrări complexe şi va beneficia de dotări excepţionale. Va avea o sală şi pentru spectacole şi pentru proiecţii de filme, o sală modernă.” , a precizat Robu.

În ceea ce priveşte reabilitarea cinematografului Fratelia, valoarea estimată a investiţiei este de 7,7 milioane de lei cu TVA. Aici s-a predat etapa a doua din contract, care cuprinde documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, inclusiv avize, acorduri, studii de specialitate, conform certificatului de urbanism.

„În maximum şase săptămâni va fi predată etapa a treia, proiectul pentru autorizarea lucrărilor de execuţie, de construire, inclusiv obţinerea autorizaţiei pentru construire şi proiectul de organizare a executării şi proiectul tehnic cu detaliile de execuţie. Şi acesta va fi un centru important, cu utilizări multiple, dar numai în zona culturală. Finanţarea se face prin Programul Operaţional POR 2014-2020.”, a mai spus primarul Timişoarei.