Nicolae Robu, despre gradul de noxe din oraș: „Vom interzice circulația autobuzelor și a camioanelor cu motor sub euro 4!”

După ce Comisia Europeană a cerut expres României să reglementeze măsurile de monitorizare a emisiilor de dioxid de azot, Nicolae Robu a precizat că și Timișoara se alătură Bucureștiului în ceea ce privește limita admisă de degajări în aer și este în stadiul de infringement. În 2018 se pare că pragul mediu a fost depășit la cele trei stații din Timișoara, însă și mașinile sub euro 4 încă circulă în oraș. Primarul a prevăzut o serie de măsuri care se pot lua în acest sens.

Nicolae Robu a precizat că luni va avea o conferință video cu ministrul Mediului și cu primarii din mai multe orașe importante ale țării, vizate pentru neîndeplinirea obligațiilor Comisiei Europene.

Stația Calea Șagului și cea din Calea Aradului au depășit media procentuală de poluare cu 13,07%, respectiv 2,95%. Primarul Timișoarei a precizat faptul că se vor lua măsuri pentru reglementarea calității aerului, iar în prezent se desfășoară o campanie în acest sens. Pe cele trei artere mari: Calea Șagului, Calea Aradului, Calea Buziașului, primarul Timișoarei precizează că au fost aduse modificări ale arterelor pentru ca traficul să fie mai fluent, iar cantitatea de NO2 degajată să fie una optimă în consecință.

Ca viitoare măsuri, primarul Timișoarei spune că va fi interzis accesul camioanelor și al autobuzelor cu motor sub euro 4 în Timișoara. Tot pentru această problemă se vrea construirea centurii auto ocolitoare, care ar reduce aglomerările de camioane dinspre Lugoj-Moravița. Definitivarea inelelor 4 și 2, modernizarea intersecțiilor și construirea pasajelor și a podurilor în oraș și peste căile ferate sunt alte obiective care vin în sprijinul soluției pentru poluare. Nicolae Robu spune că va sprijini promovarea mașinilor nepoluante și a transportului verde în comun: „Nu ne surprinde să nu fie suficiente măsurile luate până acum. Vom interzice circulația autobuzelor și a camioanelor cu motor sub euro 4! Centura ocolitoare este esențială, putem face noi oricâte lucruri până nu avem centura funcțională. Suntem singurul oraș cu mijloace de transport moderne. Țin foarte mult la crearea de condiții pentru bicicliști.”, a precizat Nicolae Robu.