Program de dezinsecție și deratizare. Ce trebuie să știe timișorenii

Din 18 mai, Primăria Municipiului Timișoara va executa servicii de dezinsecţie şi deratizare pe domeniul public al Timișoarei pentru înlăturarea rozătoarelor și a țânțarilor. ​Substanțele folosite nu vor afecta oamenii, conform PMT.

Produsele folosite au fost precizate de autorități și sunt autorizate. Este vorba de: Deration Pellet, cu substanţa activă Bromadiolone, pentru combaterea rozătoarelor, Cymima Plus, pentru combaterea ţânţarilor adulţi și Vectobag WG, cu substanţa activă Bacillus thrugiensis, pentru combaterea larvelor. Substanțele sunt avizate de către Ministerul Sănătății.

Crescătorii de albine au obligația de a scoate stupii de albine în afara ariei de stropire, în caz contrar Primăria Municipiului Timișoara și asociatul acțiunii nu vor fi responsabili de eventualele daune produse de dezinsecție.

„Substanţele fac parte din grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 14 (Rodenticide), respectiv Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor) și sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii. Personalul implicat în execuția serviciilor este calificat în funcția de agent D.D.D., în conformitate cu legislația în vigoare și este dotat cu echipament de protecție corespunzător. ​Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuarea curăţeniei în gospodăriile proprii şi de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort.”, transmit reprezentanții primăriei. ​

Se pot da amenzi!

În cazul în care timișorenii nu igienizează spațiul propriu și exterior din jurul locuinței, dacă nu iau măsuri imediate de combatere după constatarea rozătoarelor (şoareci, şobolani) sau a insectelor (ţânţari, muşte, gândaci) din propria locuință, dacă nu execută acțiunile de deratizare coordonate de Primăria Municipiului Timişoara și execută după propria voie lucrări de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare, acțiunile se sancționează contravențional cu amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.000 şi 2.5000 de lei pentru persoanele juridice, conform Hotărârii de Consiliul Local.

În cazul în care condițiile meteorologice nu vor fi favorabile acțiunii, perioada de efectuare a activității de dezinsecţie şi deratizare va fi prelungită.