Toate aeroporturile din România, blocate mâine de grevişti?

O parte din angajații ROMATSA declanșează vineri o grevă de avertisment între orele 11.00 și 13.00. Sindicatul serviciilor de trafic aerian din România (ATSR) discută cu Ministerul Transporturilor pentru a se evita o grevă generală, a precizat, pentru Mediafax, liderul sindical Gabriel Tudorache.

Sindicatul serviciilor de trafic aerian din România (ATSR) a anunțat o grevă de avertisment la nivelul tuturor subunităților ROMATSA, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, care se va desfășura vineri, 12 mai, între orele 11.00 și 13.00. „Personalul CTA (n.r. – control trafic aerian) participant la grevă va asigura o treime din activitate în intervalul 11.00-13.00 (ore locale), prin măsuri de control al fluxurilor de trafic aerian asigurate prin intermediul organismelor corespunzătoare ale EUROCONTROL, în baza notificării corespunzătoare din partea ROMATSA; sunt exceptate de la aceste măsuri zborurile monarhilor, șefilor de state, prim-miniștrilor și miniștrilor, zborurile misiunilor de căutare și salvare, zborurile militare, zborurile umanitare, precum și zborurile de poliție aeriană”, se arată în notificarea transmisă de sindicat către directorul general, directorii de direcții și directorii de subunități din cadrul ROMATSA, informează Mediafax.

Greva anunțată de ATSR vine pe fondul negocierilor eșuate asupra contractului colectiv de muncă 2015/2016, care a expirat pe 1 septembrie 2016. Potrivit notificării citate, comisia de negociere a ATSR nu a ajuns încă la o înțelegere cu patronatul cu privire la revendicările formulate de către salariați.

„Pe timpul negocierilor ce au avut loc în vederea perfectării unui nou contract colectiv de muncă pentru perioada 2016-2017, părțile implicate în negociere, respectiv sindicatul reprezentanților ATSR, pe de o parte, și RA ROMATSA, pe de altă parte, nu au ajuns la o înțelegere cu privire la revendicările formulate de către salariați prin reprezentanții sindicali. Concilierea ce a a avut loc prin reprezentantul ITM București la nivelul unității a eșuat, potrivit procesului-verbal încheiat la data de 21 noiembrie 2016”, se mai arată în notificarea citată.

Managementul Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a fost notificat de către sindicatul ATSR cu privire la organizarea grevei de avertisment, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei ROMATSA. „Managementul ROMATSA va depune toate eforturile necesare pentru a stopa declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali. Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă”, se arată în comunicat.

Sursă foto: newsair.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/