Încrengătură cu iz penal! Sute de tone de deșeuri, făcute „pierdute” pe traseu!

În urma unor sesizări primite la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Caraș-Severin privind abandonarea de deșeuri municipale în zona localităţii Iaz și pe amplasamentul unei societăți comerciale de pe raza localității Glimboca, angajați ai Gărzii, însoțiți de reprezentanți ai IPJ Caraș Severin s-au deplasat la fața locului pentru a verifica aspectele sesizate.

În timpul verificărilor, în cele două amplasamente indicate s-a constatat existența unor cantități semnificative de deșeuri, depozitate direct pe sol, cea mai mare cantitate (aproximativ 200 de tone) fiind identificată la punctul de lucru al SC Tuburi Metalice Flexibile SRL din localitatea Glimboca, societate care are ca activitate principală colectarea de deșeuri metalice.

În baza unui contract de transport marfă și închiriere containere, contract încheiat cu SC Green Ecobauer SRL, SC Tuburi Metalice Flexibile SRL transporta deșeurile menajere de la Reşiţa în scopul eliminării la SC Sacomet SA Horezu. Întrucât în formularele de încărcare-descărcare pentru deșeuri nepericuloase prezentate de reprezentanții societății existau neconformități cu privire la transporturile de deșeuri menajere, comisarii Gărzii au aplicat firmei respective o amendă în valoare de 20.000 lei. „De asemenea, au impus operatorului economic măsuri cu termene de realizare, respectiv interzicerea abandonării, depozitării sau eliminării deșeurilor menajere transportate în alte zone decât cele prevăzute în contract și transportarea deșeurilor municipale aflate pe amplasamentul firmei la un depozit de deșeuri conform”, transmite Garda Națională de Mediu.

Totodată, pentru abandonarea deșeurilor din incinta societății și celor identificate pe raza localității Iaz, a fost înaintată o sesizare penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, vinovaţii riscând o pedeapsă de la 6 luni la 5 ani de închisoare. „Aviz celor ce apelează la asemenea practici!”, subliniază cei de la Garda Națională de Mediu.