Toată zona de vest a României va colabora economic cu vecinii din Ungaria! Parteneriat de amploare semnat de CCIAT

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș au participat săptămâna trecută în Ungaria, la Debrecen, la semnarea unui acord de cooperare transfrontalieră amplu, între patru județe de graniță din România și alte patru din țara vecină. La eveniment a fost prezent și președintele Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei.

Acordul a fost semnat de camerele de comerț și industrie din Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, în ceea ce privește România, și Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Békés în ceea ce privește Ungaria. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a fost reprezentată de Emil Mateescu, consilier al președintele Florica Chiriță. Mateescu a vorbit, la semnarea acordului, despre colaborarea dintre CCIAT și entitățile similare din Ungaria, dar și despre oportunitățile de investiții din Banatul de câmpie. 

Despre cooperarea dintre Timiș și județul maghiar învecinat, Csongrád, a vorbit și János Lázár, însărcinat guvernamental şi parlamentar al judeţului. „În relaţiile dintre Ungaria şi România, cele două ţări sunt interdependente, iar cea mai importantă sarcină a următorilor zece ani va fi creşterea competitivităţii, astfel încât România şi Ungaria să facă parte din nivelul mediu economic al Uniunii Europene”, a punctat oficialul maghiar.  

László Parragh, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei a subliniat că România e al doilea partener economic al Ungariei, după Germania. „Pe lângă aportul important de capital (Mol, OTP, Richter), suntem prezenţi în ţara vecină şi în industria alimentară, în agricultură, la gestionarea deşeurilor, în turism şi la fabricarea materialelor de construcţii. În ceea ce privește învățământul profesional dual, acesta se bucură de susținere politică și financiară din partea guvernului maghiar, iar camerele de comerț vor avea un rol important în asigurarea forței de muncă calificată”, a punctat Parragh.

Camerele de comerț și industrie care au semnat parteneriatul vor coopera în următoarele domenii: sprijinirea relațiilor de afaceri dintre companiile maghiare și cele române pe sectoare de interes (ex. industrie alimentară, IT&C etc.); organizarea de forumuri de afaceri și prezentări de firmă; explorarea și promovarea oportunităților pentru crearea de firme mixte și proiecte de investiții pe terțe piețe; identificarea de proiecte europene, transfrontaliere sau inter-regionale de interes comun; schimburi de experiență și bune practici în domeniul educației și a învățământului profesional în sistem dual; proiecte de mobilitate a forței de muncă; elaborarea de proiecte comune de dezvoltare și promovare a turismului; proiecte de dezvoltare a infrastructurii transfrontaliere.

Pentru buna desfășurare a proiectelor vor fi implicate și universități, institute de cercetare și administrațiile publice județene.

zpd publicitate Timisoara banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/