Toamna bănățeană, văzută de Sabin Dorohoi

scurt metraj sabin dorohoi

Regizorul reșițean a lansat cel de-al treilea scurt-metraj „rupt” din documentarul „Anotimpurile Banatului”.

Prin „Toamna bănățeană”, Sabin Dorohoi promovează din nou turistic județul Caraș-Severin. Scurt-metrajul este unul inedit înturcât descoperim locuri și evenimente din județ surprinse la granița dintre vară și toamnă. „E prima dată când arăt și evenimente care au loc toamna. Scurt-metrajul cuprinde deopotrivă filmări realizate anul trecut dar și cadre surprinse în perioada recentă”, s-a referit regizorul la scurt-metrajul pe care a ținut să-l lanseze odată cu începerea școlii.

Zilele Palatului Cultural este evenimentul fanfarelor, muzicii corale și genurilor muzicale cu veche tradiție în Banatul Montan. Cândva, aproape în fiecare localitate, exista un cor. Mai târziu au apărut formațiile instrumentale inspirate după modelul din Vest, adus în special de muncitorii care lucrau în mină. Recent, a avut loc ediția a 13-a a unui eveniment la care participă fanfare cu peste 100 de ani vechime. Primele au pornit din Steierdorf, Anina, acolo unde fanfara funcționează și în prezent sub conducerea lui Dimitrie Omescu.

În film este prezent și Sebastian Villmark, artist bănățean a cărui creație e strâns legată de natura din jurul Reșiței. A început studiul violoncelului în 1996, la liceul de arte din oraș iar în 2003, a plecat cu părinții în Italia unde a studiat la Conservatorul din Milano. „În 2017, m-am întors în Reșița. Mi-a fost foarte dor de meleagurile de aici pentru că Reșița e importantă fiindcă aici m-am născut și am copilărit. Natura a fost pentru mine ceva spiritual iar asta se vede în muzica mea. De aici, numele meu de scenă, Villmark, care în limba norvegiană denumește un tărâm sălbatic”, spune violoncelistul.

Muntele Mic este locul unde  turismul a început în prima jumătate a secolului XX. În 1931, col. Ion Dumitrache, comandantul batalionului 11 vânători de munte din Caransebeș, a construit pe Muntele Mic o cabană militară pentru instruirea trupei. Înțelegerea însă a fost ca acolo să fie primiți și turiști pentru prețuri modice.

Sunt doar o parte a locurilor și oamenilor pe care Sabin Dorohoi îi surprinde învăluiți de magia caldă a toamnei care acoperă Banatul Montan. Dorința sa este ca anul viitor să lanseze „Anotimpurile Banatului”, proiectul mare la care lucrează de doi ani în cadrul unei acțiuni ample cofinanțată de Consiliul Județean Caraș-Severin. Până atunci, „Toamna bănățeană” poate fi văzut aici.
Foto: captură.

Citește și: Sabin Dorohoi a lansat „Reșița, poarta Semenicului”
Citește și: Banatul Montan, în scurt-metrajul lui Sabin Dorohoi despre magia zăpezii

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/