TM 2023, un nou episod. Concluziile după întâlnirea primarului cu reprezentanții CE

1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

Primăria Timișoara sprijină Asociația TM 2023, însă condiționează acest suport de funcționarea transparentă și în baza unor proceduri clare la nivelul instituției, de alegerea unui director artistic și schimbări la nivel executiv. Declarațiile vin după întâlnirea autorităților implicate în gestionarea proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană cu reprezentanții CE. Întâlnirea a fost programată în pregătirea vizitei de monitorizare care va avea loc în iunie.

La întâlnirea cu reprezentanții Comisiei Europene au participat Dominic Fritz, secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii, Demeter Andras, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann.

Primarul Timișoarei a prezentat un set de măsuri pentru deblocarea activității Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și a readus în discuție faptul că are o strategie cu privire la proiect, strategie care este în curs de implementare, la elaborarea căreia colaborează și grupul de experți de la Insula 42 și Helianthus Research, format din Corina Șuteu, Oana Radu și Raluca Iacob.

„În 2016, desemnarea Timișoarei drept Capitală Europeană a Culturii a creat multe emoții și energii creative. Din păcate, în timp, aceste energii s-au estompat și este nevoie de un restart. Stagnarea în care se află asociația azi este cauzată de disfuncționalități majore: valul de demisii ale unor oameni valoroși, prevederi și proceduri statutare invalidate de instanță, lipsa unor proceduri transparente, precum și lipsa unui director artistic care să asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural. În ultimele luni am lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea asociației spre comunitate și spre sectorul cultural. Obiectivul nostru este să redăm proiectul cetățenilor și astfel să creăm un entuziasm in jurul proiectului. Doar prin modificarea radicală a organizării și a modului în care funcționează asociația, aceasta poate să recâștige încrederea timișorenilor. Primăria Timișoara va acorda tot sprijinul, însă condiționează acest suport de implementarea unor proceduri clare și transparente în cadrul asociației, alegerea unui director artistic și schimbări la nivel executiv.”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Printre pașii planificați, Fritz a enumerat: completarea Consiliului Director al asociației prin nominalizarea unor noi membri și aprobarea lor într-o ședință AGA (luna mai), implementarea unor mecanisme clare și transparente de finanțare a asociației (iunie), deschiderea AGA pentru primirea de noi membri din rândul comunității timișorene (iunie-iulie), constituirea unei platforme colaborative pentru armonizarea finanțărilor publice și private în sprijinul TM2023 (iunie) și formularea unui timeline probabil de proiecte pentru perioada 2022-2024 (septembrie).

„În contextul discuțiilor din spațiul public privind un risc de retragere a titlului, Dominic Fritz a dorit să clarifice acest aspect cu reprezentanții Comisiei Europene. Aceștia au afirmat că retragerea titlului nu s-a întâmplat în întreaga istorie a Capitalelor Culturale Europene și nu poate fi făcută de către Comisia Europeană, ci doar de către Ministerul Culturii din România care a desemnat orașul câștigător. Reprezentanții CE au subliniat că o asemenea decizie este extrem de improbabilă.”, a transmis Primăria Timișoara.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/