Tinerii vor la lucru! Elevii lugojeni, preocupați să se angajeze pe timpul vacanței de vară

Prilej de relaxare pentru unii, vacanța de vară reprezintă ocazia perfectă pentru elevii și studenții care doresc să intre în câmpul muncii, sporindu-și veniturile. Restaurantele și multinaționalele sunt principalii angajatori.

Mulți dintre tinerii lugojeni consideră sezonul estival ca fiind unul ideal pentru a câștiga un ban în plus ca angajat sezonier. Câteva dintre multinaționalele din municipiu sunt deschise în a oferi o slujbă elevilor și studenților care se arată interesați să muncească.

„Este al doilea an când îmi caut de lucru pe perioada vacanței. Principalul avantaj este că reușesc să obțin un ban în plus, nu trebuie să le mai cer părinților pentru fiecare ieșire în oraș. Cred că o să îmi prindă bine experiența și pe viitor, chiar dacă timpul liber e mai puțin”, spune Sandra Marin, elevă.

leader board 728 x 90 px

Una dintre companiile care practică de mai mult timp sistemul angajărilor pe timp de vară este Honeywell Life Safety Romania. Contractele sunt temporare, pe perioadă determinată, iar cei interesați au nu doar șansa de a obține un venit în plus, ci acumulează experiența necesară pentru a-și găsi în viitor un loc de muncă stabil și bine plătit. Totodată, elevii și studenții au posibilitatea de a se familiariza munca într-o companie multinațională, acesta fiind un plus pentru viitoarele procese de selecție la care vor participa, după finalizarea studiilor liceale sau universitare.

Și Hella Lugoj face angajări pentru a suplini forța de munca necesară pe timp de vară, condițiile fiind în general similare. O altă companie care are nevoie anual de forță de muncă pe perioada verii este și Campo D`Oro. Reprezentanții acesteia caută zilieri pentru culesul fructelor la ferma din Oloșag.

Pentru tinerii care nu vor să lucreze în cadrul unei multinaționale, ci preferă un loc de muncă mai dinamic, multe din restaurantele și terasele din Lugoj fac angajări în permanență, mai ales că volumul de muncă crește foarte mult pe perioada verii.

„Avem nevoie de elevi sau studenți care vor să muncească și să învețe o meserie. Contractele de muncă le facem pe perioadă determinată, iar programul de lucru se stabilește în funcție de normele legislative în vigoare. De asemenea, la noi sunt bineveniți și tinerii care învață la liceele de profil sunt interesați să facă practică în cadrul unui restaurant”, a declarat Adrian Stanca, proprietarul restaurantului Nostalgia by „Zodiac”.

Dacă cei care se angajează sunt minori, condițiile de muncă sunt diferite. Potrivit legii, tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară și nici muncă de noapte. Aceștia beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate.

Pauzele, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă. Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare. Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru tinerii in vârstă de până la 18 ani se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil și va fi de cel puțin 3 zile lucrătoare. Așadar, elevul care are peste 16 ani va putea fi angajat cu contract individual de muncă pe durata nedeterminată cu timp normal de 6 ore și/sau parțial de 4 ore cu respectarea prevederilor legale precizate în Codul muncii.