Tinerii nu sunt atraşi de uniforma militară

Peste o mie de elevi reşiţeni au participat astăzi în holul Sălii Polivalente la întâlnirea cu militarii veniţi la Bursa locurilor educaţionale. Şase instituţii de profil din ţară şi-au prezentat oferta pentru anul şcolar 2012-2013, iar reprezentanţii lor le-au vorbit celor prezenţi despre ce înseamnă viaţa militară. Puţini s-au lăsat însă convinşi, nefiind probabil dispuşi să sacrifice distracţiile adolescenţei pentru o carieră în cadrul armatei.

A patra ediţie a Bursei locurilor educaţionale a adunat în Sala Polivalentă  elevi de clasa a VIII-a şi a XII-a, dornici să vadă ce aptitudini trebuie să aibă pentru a îmbrăca uniforma de militar. „Scopul nostru este să facem o orientare şcolară la cald, în cadrul căreia posibilii candidaţi să poată discuta cu profesorii ofiţeri, cu elevii, cu studenţii despre viaţa militară, profesia militară, despre oferta educaţională a Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2012-2013. Instituţiile prezente astăzi la Reşiţa sunt Academia Tehnică Militară din Bucureşti, Academia, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I de la Piteşti, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri Traian Vuia a Forţelor Aeriene de la Bobocu, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale Amiral Ion Murgescu de la Constanţa şi nu în ultimul rând, Colegiul Militar Liceal Alba Iulia”, a declarat lt.col. Dorel Rîşcu, din cadrul Centrului Militar Judeţean Caraş-Severin.

Prea puţini însă dintre cei prezenţi s-au declarat hotărâţi cu adevărat să-şi depună dosarele de înscriere la una dintre colegiile şi academiile participante. Asta deşi, potrivit reprezentanţilor acestora, printre avantajele oferite de o şcoală militară se numără educaţie, cazare şi masă gratuită, precum şi, cel mai important, un loc de muncă asigurat după absolvire. Majoritatea tinerilor dau însă înapoi când vine vorba de disciplina care guvernează sistemul de învăţământ militar. „Nu ştiu dacă aş vrea neapărat să-i conving pe elevii care au venit astăzi aici să urmeze o carieră militară, pentru că nu tuturor li se potriveşte. Aş vrea mai mult să le spun o părere obiectivă vizavi de ce înseamnă academia. Practic, cred că avantajele ar veni din faptul că au un loc de muncă asigurat după ce termină. Pregătirea e uşor alta faţă de zona civilă şi aici mă refer la ameninţările, dacă pot să le spun aşa, care există prin licee şi şcoli. La noi rigoarea chiar e rigoare şi cred că această disciplinare este benefică pentru societate în general.La mine cred că a fost o nebunie de moment, pur şi simplu am văzut eu pe la televizor, am rămas impresionat şi am hotărât să merg la liceul militar, după care pasul următor a fost academia. La ora actuală nu-mi pare rău că am ales asta, şi cred că nici mai târziu nu voi regreta”, a spus Mircea Stanic, student în anul III la Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu.

Bursa locurilor educaţionale, organizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Caraş-Severin şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin are loc şi mâine, la Caransebeş.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/