Program de incluziune pe piaţa muncii: femeile de etnie romă merg de luni la cursuri

240 de femei de etnie romă încep de luni, 2 aprilie, cursuri de calificare la Centrul de Incluziune Socială din incinta Primăriei Reşiţa. În cadrul programului “Barrabarripen- un model inter-regional de incluziune destinat femeilor rome” acestea vor fi învăţate una dintre cele zece meserii acreditate, iar la final vor primi şi o diplomă care le va uşura accesul pe piaţa muncii.

Proiectul început în luna ianuarie a anului trecut a ajuns la cea mai importantă etapă. După ce cei şapte experţi ai programului, alături de 11 mediatori sociali, au încercat să le convingă pe femeile de etnie romă să se alăture programului, cele 240 recrutate vor începe de luni cursurile. În urma unui studiu al pieţei, au fost acreditate zece meserii în care acestea vor putea fi calificate: îngrijitori bătrâni, agent curăţenie, agent comercial, frizer, manichiuris-pedichiurist, tâmplar manual, confecţioner, patiser, cofetar sau cameristă. Cursurile durează până la sfârşitul lunii iulie, când va avea loc evaluarea, urmând ca apoi participantele să îşi găsească un loc de muncă. „Pe lână materiale educaţionale şi consiliere din partea mediatorilor, femeile vor primi şi o bursă de 200 de lei pe lună, precum şi transport gratuit. Sperăm ca la finalul cursurilor, 90 la sută dintre ele să obţină un certificat de calificare”, a precizat Gianina Prodan, asistent manager de proiect.

Munca cea mai grea le-a revenit însă mediatorilor sociali, tot de etnie romă, care au avut misiunea de a le atrage în proiect pe membrele comunităţilor din Reşiţa, Bocşa şi Dognecea. „A fost destul de greu să le convingem, dar au reuşit să înţeleagă că diploma le va fi foarte utilă oriunde vor încerca să se angajeze. Le-a motivat foarte mult şi bursa lunară pe care o vor primi, majoritatea neavând nici un venit”, a spus Carmen Ciurariu, mediator social în cadrul proiectului.

Una dintre condiţiile pentru includerea în program a fost ca participantele să aibă măcar patru clase. Asta pentru că, pe lângă partea practică, femeile vor avea de învăţat şi teorie.

Deşi la început s-au lovit de reticenţa unora dintre patroni, coordonatorii proiectului au reuşit să convingă nu mai puţin de 56 de firme să le primească în practică pe cursante. Viitori angajatori sunt motivaţi să le dea de lucru mai ales datorită faptului că, pentru fiecare femeie de etnie romă angajată, vor primi o subvenţie de 700 de lei.

Proiectul se desfăşoară în cinci judeţe din ţară, Timiş, Braşov, Târgu Jiu, Mehedinţi şi Caraş-Severin, Reşiţa fiind lider de parteneriat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/