Ziua Porţilor Deschise la Eftimie Murgu

Elevi de clasa a XII-a din toate oraşele judeţului au fost aşteptaţi astăzi la universitatea reşiţeană, unde cele şase facultăţi şi-au prezentat oferta educaţională. Aceştia au avut ocazia să afle toate informaţiile necesare pentru a se orienta mai uşor la admiterea din vară.

Ziua Porţilor Deschise organizată astăzi coincide cu cea în care universitatea împlineşte 41 de ani de la înfiinţare. Manifestarea a atras musafiri încă de la primele ore ale deschideri. Întrebările elevilor curioşi şi-au găsit răspuns în informaţiile oferite de colegii lor mai mari, care le-au explicat cam ce înseamnă viaţa de student. Pe lângă elevii liceelor reşiţene, au trecut astăzi pragul universităţii şi grupuri venite din tot judeţul. „Am avut deja vizitatori din Bocşa, Anina, Caransebeş şi Bozovici şi Moldova Nouă. Din Reşiţa sperăm să vină oaspeţi din partea tuturor liceelor. Elevii vor face un tur al facultăţii însoţiţi de profesori şi studenţi. Pe lângă laboratoare şi centrele de cercetare, elevii vor fi conduşi şi în sălile de curs, pentru că, deşi este Ziua Porţilor Deschise, se fac cursuri, unde vor vedea cum se predă”, a spus Elena Vrancuţa, vicepreşedintă a Ligii Studenţilor.

Oferta educaţională a celor şase facultăţi le dă viitorilor studenţi posibilitatea de a alege între o carieră în inginerie, ştiinţe economice, administrative sau sociale. Universitatea se laudă şi cu o bibliotecă modernă, centre de cercetare de execelenţă, cazare şi masă în complexul studenţesc şi burse de studiu într-una dintre cele zece ţări cu universităţi partenere. „Ceea ce ar fi poate bine de ştiut e că universitatea noastră este una modernă, avem contacte şi suntem recunoscuţi la nivel naţional. Ca şi avantaje avem un campus unitar, studenţii nu pierd timpul deplasându-se dintr-o parte în alta, avem săli moderne de instruire, de curs, de laboratoare. Avem colaborări cu universităţi atât din ţară, cât şi din străinătate, inclusiv cu Timişoara. Studenţii au posibilitatea să îşi efectueze proiectul de diplomă în universităţi din străinătate şi în acelaşi timp pot cunoaşte şi alte medii. Ceea ce le-am precizat şi viitorilor studenţi care ne-au vizitat astăzi e să nu creadă că prin alte părţi umblă câinii cu covrigi în coadă. Noi oferim locuri atât fără taxă, cât şi cu taxă, burse pentru cei mai buni studenţi, iar procentual numărul studenţilor bursieri este unul semnificativ”, a precizat prof. dr. ing. Eugen Răduca, decan al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Informatică.

Pentru că studenţia înseamnă în egală măsură şi distracţie, în cadrul Universităţii Eftimie Murgu funcţionează două organizaţii studenţeşti, care pun la cale periodic activităţi diverse, destinate tinerilor. „Le-am vorbit tuturor celor care au venit astăzi şi despre activitatea ligii, de ce este bine să facă parte dintr-o organizaţie studenţească. Pe lângă activităţile de tot felul pe care le organizăm, în care ne distrăm, socializăm şi ne simţim bine, învăţăm şi lucruri legate de şcoală, de exemplu cum se scrie un proiect reuşit. Şi eu personal am fost la Ziua Porţilor Deschise şi de când am auzit vorbindu-se de Liga Studenţilor am fost foarte încântată. Chiar pot spune că a fost unul dintre lucrurile care m-au convins să vin aici, iar în prima zi de facultate căutam liga pe holurile universităţii. E diferită viaţa de student atunci când te integrezi într-un grup şi altfel te formezi şi pe mai departe dacă socializezi în permanenţă cu cei din jur”, a mai spus Elena Vrancuţa.

Porţile universităţii rămân deschise pentru toţi cei interesaţi până astăzi, la ora 18.00.