Tinerii reșițeni învață să prezinte realitatea prin aparatul de filmat

video production behind the scenes. making of tv commercial movi
po 1000x100px (3)

Opt tineri din Reșița au ocazia să învețe acum tainele filmului documentar de la doi profesioniști români, în cadrul unui amplu proiect național derulat și în alte două orașe din România.

Asociația One World Romania organizează pe parcursul acestui an atelierul gratuit de film documentar „Point & Shoot”, dedicat tinerilor cu vârstele cuprinse între 14 și 19 ani din Bistrița, Reșița și Oradea.

La Reșița, atelierul se desfășoară în perioada 21 – 25 septembrie, la Centrul de Tineret Nevo Parudimos, situat Piața Traian Vuia nr. 1-4 (Centrul Universitar UBB din Reșița).

Atelierul va fi coordonat de doi tutori, cineaști cu experiență în domeniul cinematografiei, fiind vorba despre Carmen Tofeni, regizor de film documentar și director de imagine, și Andrei Inizian, scenarist. Potrivit organizatorilor, pentru Reșița au fost deja selectați să participe în cadrul atelierului opt tineri, care vor lucra atât individual, cât și în echipe, pe baza unor teme propuse de tutori.

„Atelierul de film oferă tinerilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Activitatea se concentrează pe reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale.  Se vor realiza exerciții de filmare pe teren și de montaj, care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic. Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere, într-un cadru non-formal.”, transmit organizatorii.

Carmen Tofeni este director de imagine și filmmaker-documentarist. A modelat imaginea pentru lungmetrajul de ficțiune româno-sârb, premiat internațional, „Ivana cea groaznică”, pentru care a fost nominalizată pentru cea mai bună imagine la Premiile Gopo și RSC (Societatea Română a Directorilor de Imagine). A încheiat, de curând, filmările pentru o co-producție româno-italiană, un documentar de gen road-movie și este în producție cu alte două co-producții. Ca documentarist, dezvoltă două proiecte de lungmetraj: unul experimental, bazat pe evenimente personale și un proiect socio-interactiv româno-bulgar.

banner 1000 x 100 hd

Andrei Inizian este un regizor și scenarist român născut în Brașov, în 1993. Absolvent al UNATC „I. L. Caragiale” București, secția Regie de Film, s-a făcut remarcat prin filmul de Master „Aprilie, vis”, pentru care a fost nominalizat la premiul „Tânără Speranță” din cadrul premiilor Gopo, ediția 2019. În prezent, se află în post-producție cu cel mai recent scurtmetraj al său și co-produce un proiect independent de film documentar.

Organizatorul atelierului de film documentar este Asociația One World Romania. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, iar partenerii săi sunt: Centrul de Tineret Reșița, Nevo Parudimos, Muzeul Cineastului Amator și KineDok. Mai trebuie spus că atelierul face parte din proiectul „Educație de film documentar și drepturile omului: One World Romania în țară”.

 

 

03 britannia 1000 x 100 gif