Peste 10.000 de doze de vaccin antigripal pentru cărășeni!

vaccines

Cărășenii se pot vaccina gratuit, antigripal, la medicul de familie, începând de săptămâna viitoare, dacă se află în grupele de risc.

Ministerul Sănătății trimite miercuri 10.297 de doze de vaccin antigripal Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin. De aici, dozele vor ajunge, în zilele următoare, direct în cabinetele medicilor de familie din întreg județul.

Prioritate la vaccinare au persoanele care se află în grupele de risc, medicii și personalul auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienți sau asistați.

„În urma catagrafierii pe care am primit-o de la medicii de familie din județ, instituția noastră a comandat un număr de aproximativ 17.000 de doze de vaccin antigripal, iar după cum am fost informați, chiar mâine, 21 septembrie, vom primi în jur de 10.290 de astfel de doze. Invităm, așadar, populația, așa cum o facem de fiecare dată, să se adreseze medicilor de familie și să-și facă aceste vaccinuri antigripale. Acestea sunt gratuite pentru anumite categorii de persoane, care nu sunt puține, iar aici amintim: vârstnicii de peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, personalul din prima linie a sănătății, din instituțiile de protecție socială, fie că vorbim de bătrâni sau de copii.”,  a declarat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin.

Reprezentanții DSP recomandă administrarea vaccinului antigripal și speră ca interesul cărășenilor pentru vaccinare să fie la fel de crescut ca și în anii trecuți.

„Sperăm să avem adresabilitate și în acest an, pentru că vremea rece favorizează circulația virusurilor gripale. Mai sunt și alte viroze care seamănă cu gripa, și este bine dacă suntem într-o situație mai gravă să ne adresăm medicului de familie, iar dacă este nevoie chiar să mergem la spital. Este bine să ne și testăm, să nu confundăm o viroză sau o gripă cu COVID-19. După cum se cunoaște deja, recomandarea noastră și a autorităților medicale este să se rămână acasă timp de cinci zile dacă ne-am îmbolnăvit de COVID-19, și să urmăm sfaturile și tratamentul medicului de familie, în sarcina căruia au intrat acum mult mai multe atribuții vizavi de COVID-19.”, a mai spus Botgros.

Vaccinarea împotriva COVID-19 continuă și ea în Caraș-Severin. În prezent, aceasta se face în cabinetele a 22 de medici de familie, dar toți medicii de familie care au semnat contracte pentru vaccinare cu DSP pot administra și vaccinul împotriva COVID-19. În Caraș-Severin, cazurile de COVID sunt în scădere de la o zi la alta, media zilnică fiind de aproximativ 20 de cazuri.