Tinerii din Valea Bistrei sărbătoresc diferit Ajunul Crăciunului!

explo 1000x200

Crăciunul, cea mai iubită sărbătoare a anului, este marcată diferit în zonele județului Caraș-Severin.

În Valea Bistrei, spre exemplu, focurile au ars până spre dimineață. Mai ales tinerii nu se abat de la tradiţia din Banatul de Munte, care prevestește nașterea Mântuitorului. Sunt și săteni mai în vârstă care trec pe la focuri și le aduc cozonac și mere colindătorilor. Tanti Nuți ne-a spus că acest obicei aminteşte de păstorii din Betleem care erau cu oile pe câmp şi cărora li s-a arătat Arhanghelul Gavril care le-a spus că li s-a născut Mântuitorul, să meargă că Îl vor găsi culcat într-o iesle.

foc pitarai

Petrecăreții s-au strâns în special lângă biserici, dar și la întretăiere de drumuri și au pregătit cel mai mare foc din an, care a fost întreținut permanent cu lemne, dar și cu alte materiale gen cauciucuri, spre necazul celor care locuiesc în zonă. La foc fetele și băieții povestesc, spun glume, se bucură de colinde, dar și de muzica populară tradițională.

Când focurile s-au stins, la primele ore ale dimineții cei mai mici dintre colindători au plecat din casă în casă cu ,,Pițărăii”, obicei care vestește Nașterea Mântuitorului.