Tinerii din PSD Timișoara cer administrației Fritz să dubleze cuantumul burselor pentru elevi

Pe fondul pandemiei de coronavirus, familiile cu un statut socio-economic sub medie au fost profund afectate, este unul din argumentele aduse de tinerii din PSD Timișoara pentru solicitarea adresată primarului orașului. În prezent, elevii din Timișoara primesc burse lunare cuprinse între 65 și 100 de lei. 

Astfel, conform Hotărârii de Consiliu Local Timișoara nr. 182/2020, bursa de performanță este de 100 lei/lună, cea merit de 75 lei/lună, bursa de studiu – 65 lei/lună, iar cea de ajutor social – 70 lei/lună.

Tinerii din PSD susțin că elevii care beneficiază de bursă socială nu au acces la o educație incluzivă de calitate, cuantumul acesteia fiind insuficient pentru a le satisface nevoile de subzistență.

„Educația trebuie privită ca o investiție, nu ca o cheltuială. Comparativ cu alte mari municipii din România, nu suntem nici la jumătatea cuantumului acordat de acestea. Știm că urmează un an greu și nu dorim să fim acuzați de populism, dar bursa constituie un drept al elevilor, iar acest drept trebuie respectat. În acest sens, cerem autorităților locale, să aibă în vedere în momentul constituirii bugetului local al orașului pentru 2021, încadrarea dublării actualelor burse școlare. Totodată, trebuie avut în vedere ca acordarea acestor burse să ajungă la timp. În momentul de față, bursele ajung cu întârziere la elevii eligibili.”, a declarat Răzvan Barta, președinte al Tineretului Social Democrat Timișoara.

Barta consideră relevantă propunerea Societății Academice din România, în primul raport național privind situația acordării burselor elevilor la nivel național, potrivit căreia bursele de merit ar trebui să fie de cel puțin 134,6 lei (10% din salariul minim net pe economie), cea de performanță de 269,2 lei (20% din salariul minim net pe economie), bursa de studiu – 336,5 lei (25% din salariul minim net pe economie), iar cea de ajutor social de 403,8 lei (30% din salariul minim net pe economie).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/