Școala duală bifează o nouă realizare! Primăria Reșița a fost acceptată în European Alliance for Apprenticeships și deja a depus o cerere pentru un proiect de interes pentru comunitatea locală.
Primăria Reșița, proaspăt acceptată la finalul lunii iulie în European Alliance for Apprenticeships, este colegă cu alte patru comunități din Italia, Spania și Portugalia. Asocierea permite aplicarea pentru proiecte în parteneriat cu comunitățile din alianță. Astfel, elevii, autoritatea publică, școlile și agenții economici vor avea de câștigat. EAfA pune accent pe formarea profesională a persoanelor care frecventează școala duală.
Oportunitățile deja încep să apară! Primăria, în parteneriat cu Autoritatea Metropolitană Roma, a depus o cerere de finanțare pentru organizarea unui workshop la Reșița. Tema va fi Conectivitatea. Specialiștii din Primărie, școlile și societățile comerciale partenere ale școlii duale sunt principalii beneficiari ai expertizei formatorilor europeni. Roadele inițiativei de a crea o școală duală reprezintă 18 absolvenți angajați la 12 companii locale. „Primăria Reșița a inițiat și derulat acțiuni de informare și încurajare a angajatorilor locali, pentru a investi în formarea profesională a elevilor, astfel încât în acest an avem primii absolvenți angajați la companiile locale! – peste 50 de companii partenere! Revitalizarea învățământului în general, și a formării profesionale în special este o reală prioritate a municipalității, cu un rol de catalizator al cooperării dintre școli și angajatori, având deja experiența concretă a acestor ani, de o formă de parteneriat cu trei actori – școala-angajatorul-autoritatea locală, iar lecțiile învățate ne place să le denumim «de la dual la trial»”, a transmis Primăria Municipiului Reșița.
Planul pentru școala duală urmărește ca până în decembrie 2023 să atingă cifra de 500 de elevi sprijiniți pentru formare profesională. „Pentru creșterea calității formării profesionale, am demarat deja dezvoltarea și implementarea unor instrumente pentru identificarea nevoilor reale ale angajatorilor locali, și a răspunde la aceste cerințe în timp real, acordând sprijin financiar pentru organizarea formării, cu un buget anual de 40.000 euro. Promovarea antreprenoriatului local, inovativ și dinamic, a exemplelor de succes și încurajarea valorificării potențialului local, este în intenția noastră, prin contacte directe cu antreprenori de succes, pentru multiplicarea modelelor”, a comunicat Primăria Reșița. Pe lângă beneficiile de care se bucură elevii, mai există și oportunitatea de mobilitate europeană. Pe lângă trimiterea celor care învață în Reșița în străinătate, minim 115 pe an, Primăria își propune să atragă el puțin 50 de elevi din alte state. Lista angajatorilor care vor să devină partenerii școlii duale este în continuare deschisă.