Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, prima tentativă de fraudare în Caraș-Severin

explo 1000x200

Liceenii din Caraș-Severin au participat astăzi la prima probă scrisă din cadrul sesiunii de toamnă a examenului maturității. Deşi iniţial primul examen ar fi trebuit să bifeze o prezenţă de 239 de elevi, doar 201 candidaţi au hotărât să-şi testeze cunoştinţele la disciplina Limba și literatura română, 38 dintre aceştia luându-şi adio de la mediul universitar prin neprezentarea la susţinerea probei. Nu au lipsit nici tentativele de fraudă, unul din candidați fiind eliminat din acest motiv.

Deşi la nivelul celor trei centre de examen: Colegiul Tehnic Reşiţa, Liceul Tehnologic „Decebal” Caransebeş şi Liceul Tehnologic „Decebal” Caransebeş, toţi candidaţii au trecut cu brio de controlul epidemiologic, conform metodologiei, un elev a uitat că nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către președintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, cu interdicția de participare la examen pentru următoarele două sesiuni.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul: subiecte.edu.ro.

Următoarele probe sunt programate să aibă loc după cum urmează:

– 25 august: proba obligatorie a profilului – 442 candidaţi;

– 26 august: proba la alegere a profilului și a specializării  – 371 candidaţi;

– 27 august: proba la Limba și literatura maternă.

În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, miercuri, 2 septembrie, în intervalul orar 14.00 – 20.00. În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 septembrie.

Sursa foto principal: universulargesean.ro.

banner 970 x 250