Tinerii cărășeni, puși la zid!

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă județul în ultimii ani este integrarea tinerilor pe piața muncii. Chiar dacă au la activ o pregătire temeinică în domeniile în care ar dori să profeseze, tinerii cărășeni se lovesc violent de reticența mediului de afaceri, care nu le dă nicio șansă proaspeților absolvenți fără experiență.

Problema incapacității tinerilor cărășeni de a intra pe piața muncii se află și în atenția AFOFM, care caută soluții active prin care oamenii de afaceri să le dea o șansă celor care ar putea constitui viitorul economic al județului.

După un sondaj prezentat de AJOFM Caraș-Severin, tinerii cu vârste de până la 25 de ani sunt cei mai afectați de șomaj. Aproape 550 de astfel de tineri stau în stand-by la nivel de județ, în căutare disperată de un loc de muncă. De asemenea, rata șomajului în cadrul acestora a fost în ultimii ani în mod constant de trei ori mai mare decât rata totală a șomajului la nivel județean.

Reprezentanții AJOFM au mai multe soluții pentru remedierea acestei situații, una dintre ele fiind ucenicia. Aceasta este văzută ca o variantă pentru a adapta formarea profesională a tinerilor la nevoile reale ale angajatorului. După încheierea colaborării de ucenicie, tinerii vor primi un atestat care să demonstreze calificările dobândite. Mai mult decât atât, pentru a-i stimula pe angajatori să încurajeze procesul de ucenicie, legea prevede acordarea unei sume de 300 de lei lunar, pentru fiecare tânăr ucenic, pe toată durata contractului.

Reticența mediului de afaceri, cea mai mare problemă a șomajului în rândul tinerilor

Cei mai mulți angajatori taie de la rădăcină orice intenție a tinerilor de a se apuca de muncă. Asta, pentru că cei tineri sunt dezavantajați față de categoriile de vârstă adultă mai ales prin lipsa de experiență în muncă. Cu toate acestea, mediul de afaceri ar trebui să conștientizeze faptul că proaspeții absolvenți vin cu un bagaj bogat de cunoștințe și cu energia necesară de a inova și de a ridica vizibil economia județeană.

Angajatorii nu prea sunt dispuși să angajeze acești tineri care nu au nicio calificare. Tineri avem destui, problema este la mediul de afaceri. Firmele ar trebui să își facă o calificare pentru formarea tinerilor, nu pentru cea a adulților. La noi în Caraș-Severin încă nu există așa ceva. Deocamdată, angajatorii nu au fost foarte deschiși pentru a le asigura tinerilor acest lucru”, a explicat Caius Isac, director AJOFM Caraș-Severin.

Dorința de a angaja tineri există pentru că practic așa investim în viitor”

Dorința de a da o șansă proaspeților absolvenți există printre angajatorii, dar aceștia așteaptă și din partea tinerilor un interes și o deschidere mai mare pentru muncă.

Suntem deschiși pentru ei, dar nu prea sunt ei deschiși pentru noi. Noi disponibilitate avem să îi angajăm, să îi învățăm. Noi am început și cu ucenicia, ne-am făcut doi formatori și voi începe să îmi pregătesc eu oamenii aici. Ideea este să fie și ei mai deschiși, dorință de a angaja tineri există, pentru că practic așa investim în viitor. Mi-e greu să cred că ar fi unii care să gândească altfel”, a explicat Aurel Văduva, om de afaceri cărășean.

Foto: business24.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/