Tineri reșițeni, spanioli, macedoneni și unguri militează pentru protecția mediului din Caraș-Severin

whatsapp image 2023 06 23 at 12.17.35

34 de tineri, din 4 țări europene, implicați activ în proiectele de voluntariat pentru protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice, se află în Caraș-Severin pentru a afla problemele de mediu din regiune, dar și pentru a prezinta ideile unui oraș sustenabil.

Fundația ACTIVITY pentru resurse umane și dezvoltare durabilă a demarat un nou proiect Erasmus+ „Eco-friendly youth”, ce este implementat în perioada 01.01.2023 – 30.09.2023, și care reunește tineri din România, Macedonia, Spania și Ungaria. Voluntari reșițeni, spanioli, macedoneni și unguri, câte 12 din fiecare țară străină, au venit în comuna Brebu, județul Caraș-Severin, în cadrul unui schimb de experiență, militând pentru protecția mediului din regiune, o inițiativă ce are ca scop de a stimula implicarea tinerilor în activități de voluntariat pentru protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.

Tinerii participanți la proiectul Erasmus+ ,,Eco-friendly youth” al Fundației ACTIVITY descoperă problemele de mediu din regiunea noastră, mai ales în urma celor învățate în timpul mobilității, și își expun ideile pentru un oraș sustenabil.

Schimbările climatice și degradarea mediului reprezintă o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume. Pentru a depăși aceste provocări,  Uniunea Europeană (UE)dorește transformarea economiei  într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, asigurând:

  • atingerea nivelului de zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050;
  • decuplarea creșterii economice de la utilizarea resurselor(colectarea selectivă a deșeurilor și utilizarea lor ca eventuală sursă de materie primă);
  • faptul că nicio persoană și niciun loc nu vor fi lăsate în urmă.

În acest sens, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Caraș-Severin a fost astăzi gazda tinerilor participanți la proiect, loc în care s-a prezentat întregul proiect, ideile și propunerile participanților, dar și activitățile pe care tinerii le-au desfășurat în această perioadă. Mai exact, tinerii au luat parte la o campanie de ecologizare în satul Brebu și împrejurimi, au realizat un ghid, cu pași gândiți de ei ca fiind esențiali în construirea unei comunități locale sustenabile, dar au fost și în câteva excursii, astfel încât să cunoască zona și problemele de mediu cu care se confruntă.

whatsapp image 2023 06 23 at 12.17.36

Mirela Ianoși, consilier APM: „Le-am prezentat tinerilor informații despre schimbările climatice și mediul înconjurător și importanța parcurilor naturale și naționale, de la noi din județ. Le-am prezentat unele dezavantaje ale acestor schimbări climatice, efectele poluării asupra mediului înconjurător și de ce trebuie să punem un accent pe aceste arii naturale protejate care pot să fixeze solul, pot să reducă emisiile de gaze cu efectul de seră, ele fiind surse de hrană pentru populație și care generează și locuri de muncă pentru cei din jur. Putem să devenim o zonă sustenabilă folosind și ceea ce avem dat de către natură.” 

Obiectivele proiectului sunt:
– îmbogățirea cunoștințele celor 40 de tineri, din 4 țări, despre protecția mediului și combaterea schimbările climatice
– dezvoltarea abilităților și competențelor necesare a 34 de tineri în activități de voluntariat pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice
– creșterea gradului de conștientizarea a celor 40 de tineri cu privire la importanța voluntariatului pentru protecția mediul și lupta împotriva schimbărilor climatice în comunitatea lor.

În cadrul celor zece zile, folosind modelul educației non-formale, participanții vor învăța cum să ducă o viață mai sustenabilă și să se implice activ pentru a transforma comunitatea în care trăiesc, în una mai atentă cu mediul înconjurător.

Proiectul este finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/