Tineri din satele croate din Caraș-Severin, alături de semeni din Croația, spun „DA” TOLERANȚEI

Tinerii își dau mâna și își arată susținerea.

Un schimb de tineri inedit va reuni pentru 7 zile la Brebu tineri din satele croate din județul Caraș-Severin, alături de tineri din Croația, într-un proiect de promovare a toleranței în rândul minorităților etnice. Proiectul DA Toleranței – Tineretul rural și minoritățile etnice aparține Asociației croaților de pretutindeni Croația și este finanțat prin programul Erasmus+.

La baza acestui proiect stă în primul rând faptul că mentalitatea tinerilor, și nu numai, din mediul rural din Romania este caracterizată printr-o toleranță etnică și religioasă extrem de scăzută, conform unui Eurobarometru rural realizat de Fundația pentru o Societate Deschisă. Bazându-se pe norme sociale respectate cu strictețe, mediul rural din România permite puține abateri de la ceea ce este considerat normal, orice distanțare de aceste norme fie că este vorba despre etnie, înclinații religioase, preferințe sexuale, sunt de cele mai multe ori judecate și excluse.

Toleranța etnică, religioasă sau sexuală a persoanelor care trăiesc în mediul rural depinde de mai mulți factori, cum ar fi nivelul de educație, vârsta, bunăstarea sau dacă au călătorit sau nu în străinătate după 1990.

În județul Caraș-Severin, potrivit celui mai recent recensământ, conform INS, trăiesc peste 10 etnii diferite, astfel că din totalul populației județului, 20 la sută sunt persoane de altă etnie decât cea română. Dintre minorități, cei mai mulți sunt romi, în proporţie de 2,67 la sută, apoi croații, 1,87 la sută, și imediat vin sârbii, 1,85 la sută. Printre minoritățile din care au rămas doar o mână de oameni, câteva mii de persoane în județ, se numără maghiarii și germanii, cu aproape 3.000 de persoane, ucrainenii, cu aproape 2.500 de persoane, și cehii, care au puțin peste 1.500 de reprezentanți în județ. Pe lângă aceștia, 0,24 la sută din populația județului o reprezintă alte etnii minoritare.

Un alt aspect care a stat la baza acestui proiect este faptul că una dintre prioritățile Comisiei Europene pe perioada 2014-2020 este Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, factori cu care, din păcate, România, precum și majoritatea celorlalte țări estice, se confruntă. Acest aspect se regăsește pe lista de interes la nivel european și pentru perioada 2021-2027, sub denumirea de Europă Mai Socială, pentru realizarea pilonului european al drepturilor sociale și sprijinirea calității locurilor de muncă, a învățământului, a competențelor, a incluziunii sociale și a accesului egal la sistemul de sănătate

„Mai concret, am inițiat acest proiect la solicitarea unui grup de voluntari din cadrul Asociației Croația noastre care, în cadrul unei întâlniri organizate cu toate minoritățile din județ, au realizat că inclusiv tinerii minoritari au stereotipuri între ei și se discriminează. Voluntarii noștri au vrut să vadă cum sunt tratate minoritățile în Croația și să înțeleagă mai bine cum vede majoritatea populației grupurile etnice de la ei din țară”, spun reprezentanții Nevo Parudimos.

Obiectivele proiectului sunt:
1. Creșterea nivelului de acceptare și înțelegere a interculturalității și diversității
2. Creșterea încrederii în forțele proprii și motivația celor 40 participanți
3. Dezvoltarea competențelor artistice prin experiențe interculturale, pentru 40 participanți
4. Creșterea cunoștințelor celor 40 participanți despre drepturile specifice ale minorităților naționale și drepturile omului în general


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/