Obștea evreilor din Caransebeș își dorește muzeu și centru intercomunitar

Obștea Evreilor din Caransebeș va demara un proiect îndrăzneț pentru zona Banatului de Munte. Un muzeu de Istorie și Cultură al Evreilor, singurul din Banatul de Munte, ar putea să prindă viață în următorul an.

Proiectul de 150.000 de euro va fi realizat în curtea Sinagogii din Caransebeș, ne-a declarat președintele Obștei Evreiești din Caransebeș, Florin Damian:

De la an la an comunitatea Evreiască din Caransebeș se dezvoltă, iar Sinagoga continuă să fie un catalizator, atât pentru membrii comunității, cât și pentru caransebeșenii care participă constant la servicii religioase, concerte, expoziții și multe alte evenimente. Proiectul major, pe care comunitatea din Caransebeș a început să-l dezvolte, este construcția unui Muzeu de Istorie al Evreilor din Banatul de Munte și a unui Centru Intercomunitar, accesibil tuturor, indiferent de etnie sau religie, unde se vor dezvolta programe educative, ateliere și prezentări.”, ne-a declarat președintele Obștei Evreiești din Caransebeș, care este convins că prin accesarea de fonduri lucrările pentru acest proiect îndrăzneț vor avansa într-un ritm rapid.


Muzeul de Istorie și Cultură al Evreilor din Banatul de Munte va fi un loc în care cetățenii orașului, elevii, studenții și turiștii să afle mai multe despre istoria de sute de ani a evreilor din Banatul de Munte să afle despre contribuția evreilor la dezvoltarea Municipiului Caransebeș (și nu numai) și despre cum se desfășura viața lor în acest oraș în urmă cu zeci de ani.

Din primele estimări, costurile pentru acest proiect, atât pentru muzeu cât și pentru centru, se ridică la aproximativ 150.000 euro. Obștea evreiască din Caransebeș, încearcă să obțină finanțare pentru acest proiect de la persoane de origine evreiască din Caransebeș, care în prezent locuiesc în alte țări iar în viitor, o să apelăm și la autoritățile locale și județene, să vedem dacă doresc și pot susține acest proiect.”, a mai declarat Florin Damian.