Tineretul liberal vrea îngheţarea taxelor din universități și depune un proiect de lege în acest sens

TNL a inițiat un proiect de lege prin care taxele pe care studenții le plătesc să rămână la același nivel pe întreaga perioada a ciclului universitar. Practic, liberalii vor ca studenții de pe locurile cu taxă de la universitățile de stat sau cei de la universitățile private să nu aibă „surprize“ cu taxe care cresc an de an.


Proiectul de lege va fi depus în Parlament de deputatul Mara Mareș, președintele TNL. „Credem că studenții români care ocupă locuri „cu taxă” în cadrul facultăților au nevoie de stabilitate financiară, iar actualul cadru legislativ nu îi ajută în acest sens. De aceea, am lucrat împreună un proiect de lege prin care propunem ca taxele de studii să fie stabilite pentru întreaga durată a ciclului de studiu. În prezent, un student care parcurge un ciclu de studii de 4 ani, de exemplu, poate fi în situația în care taxa să varieze destul de mult de-a lungul anilor – așa încât de la primul la ultimul an diferența să fie consistentă, chiar și de peste 1.000 – 1.500 de lei”, susțin tinerii liberali.

Cu ajutorul măsurii, se urmărește scăderea abandonului universitar. „Astfel, studenții nu își pot planifica finanțele pentru a susține plata taxei, așa cum se întâmplă în alte țări. Ne dorim ca rata abandonului în timpul studiilor universitare să scadă, ne dorim ca studenții să nu abandoneze programele de studiu pe care le urmează din motive financiare. În plus, plafonarea acestor taxe de studiu ar permite o mai ușoară planificare a unor instrumente juridico-financiare la care studenții sau familiile acestora pot apela pentru susținerea taxelor universitare”, se arată într-un comunicat al TNL.

De altfel, în acest sens s-a făcut și o petiție pe site-ul PNL, iar cei de la TNL Timiș îi încurajează pe cei care sunt de acord să semneze.