Încă nu am scăpat de pesta porcină. Ce măsuri vor fi luate în perioada următoare în Timiș?

Acțiunile de combatere a pestei porcine continuă și în primele zile ale lunii martie. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș desfășoară în continuare, in cadrul Centrului Local (județean) de Control al Bolilor Timiș, condus de Instituția Prefectului, acțiuni de combatere a bolii care afectează porcii domestici și pe cei mistreți.


Dezinfecțiile primare și proprietarii exploatațiilor și autoritățile locale au fost puși în temă privind măsurile luate și cu cele care urmează să fie puse în practică în perioada următoare. Din primele zile ale lunii martie, se va trece la efectuarea dezinfecțiilor finale, urmate la treizeci de zile de la încheierea acestora, de popularea lor cu purcei santinelă, care vor rămâne în locațiile respective 45 de zile, după care vor fi testați prin examene de laborator. Pe raza de 3 km din jurul focarelor, în zona de protecție, tuturor porcilor li se vor lua probe de sânge, pentru examene serologice.

Târgurile de suine, închise

1000x100 casa brutarului
banner maxagro

De asemenea, pe o rază de 10 km, în zona de supraveghere, porcii vor fi examinați medical, fără recoltarea de probe biologice. În această perioadă rămân interzise târgurile unde se vând porci. Aceștia pot fi achiziționați direct de la exploatația de origine. Toți porcii de peste două luni trebuie să fie crotaliați, iar pentru înstrăinarea din exploatație, trebuie anunțat medicul veterinar local, ce va elibera formularele de mișcare necesare, iar în localitatea de destinație, va fi anunțat la fel, medicul veterinar local, pentru a prelua și înregistra aceste formulare.

Orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de boală  trebuie adusă la cunoștința medicului veterinar din circumscripția sanitar veterinară locală sau medicilor veterinari oficiali ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș. Boala va putea fi stinsă oficial doar în urma obținerii rezultatelor negative pentru examenele de laborator efectuate. Pesta porcină nu afectează omul.

tmc 640