Ca să rămână în continuare atractiv pentru investitori, Timișul ar trebui să își rezolve problemele cu lipsa forței de muncă. În acest context, președintele CJ Timiș spune că județul ar trebui să stimuleze preluarea și integrarea pe piața muncii a cât mai multor refugiați.
Timișul a pierdut în 2020, primul an al pandemiei, aproximativ 5.000 de locuri de muncă. În 2021 s-au recuperat 2.000 dintre acestea, iar ținta pentru 2022 este depășirea a 241.000 de locuri de muncă ocupate, așa cum a fost în 2019.
„Șomajul este în continuare foarte scăzut în județul nostru, undeva în jur de 1%. În 2020 am avut o mică creștere, dar și atunci nesemnificativă, 1,4%, urmând să ne confruntăm cu probleme în continuare pe piața forței de muncă pe care trebuie să le suplinim, fiindcă altfel vom avea probleme de atractivitate de noi investiții, neavând forța de muncă necesară să acopere această cerere suplimentară. În acest sens, inclusiv, chiar dacă poate pare cinic, refugiații care vin din Ucraina noi dorim să îi preluăm cât mai mulți, mai ales cei care sunt calificați pentru a-i integra pe piața muncii. Cred că este o acțiune pe care noi trebuie să o stimulăm în perioada următoare. Oamenii trebuie să și dorească să se integreze și să rămână aici. În aceeași direcție e și strângerea legăturilor cu Republica Serbia și profitarea de o forță calificată acolo însă de un nivel de trai mai scăzut ca la noi poate fi o variantă atractivă pentru companiile din zona noastră.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
În ciuda pandemiei, mai spune Nica, numărul de firme care s-au înființat în județ a crescut de la an la an, ajungând la aproape 28.000 de companii la finalul anului 2020.
„Asta arată că Timișul este în continuare atractiv nu doar pentru capitalul străin, ci și pentru capitalul autohton pe care dorim să îl dezvoltăm fiindcă structura economică în momentul de față este marcată de o pronunțată dependență de capitaluri străine și de multinaționale care pot fi un risc pentru noi pe termen lung și dorim că promovăm antreprenoriatul local și capitalul autohton pentru a avea o bază solidă mult mai rezilientă la șocuri de pe piețele financiare internaționale.”, a explicat Nica.
Datele din Raportul privind starea socială și economică a județului Timiș arată că cel mai bine plătiți angajați din zonă sunt IT-iștii, urmați de cei din administrație și apărare. Cel mai slab plătiți sunt cei din domeniul HORECA și tranzacțiile imobiliare.