Timișul, prima administrație din țară care aderă la Federația Europeană a Bicicliștilor

bicycles gc68d78465 1280
1000x100 (4)

Consilierii județeni au aprobat, miercuri, prin vot, ca județul Timiș să adere la European Cyclists’ Federation, Federația Europeană a Bicicliștilor. Este prima administrație din țară care face acest lucru, spune vicepreședintele CJ Timiș, Cristian Moș, care vorbește despre beneficiile intrării într-un astfel de parteneriat. 

Autoritățile județene aduc în discuție, ca argument pentru aderarea la Federația Europeană a Bicicliștilor, experiența mai multor regiuni europene în ceea ce înseamnă politica ambițioasă a ciclismului. Pentru ca modurile alternative de transport să ajungă să ocupe o parte cât mai mare din piață sunt necesare investiții considerabile în infrastructura aferentă, iar pentru asta UE pune la dispoziție resurse financiare fără precedent, investind tot mai multe resurse în ciclism. Consiliul Județean Timiș trebuie să fie pregătit și să profite de această oportunitate, explică vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș.

„Ne înscriem în European Cyclists’ Federation, sub această egidă există organizația «Orașe și regiuni pentru bicicliști», aici se înscriu administrațiile locale. Cu ce ne ajută? Ne ajută cu împărtășirea de bune practici între administrațiile care sunt mult mai avansate decât noi în ceea ce înseamnă transportul verde, strategii și piste de biciclete, vom avea consultanță, inclusiv pe parte de fonduri care vin spre administrație pentru implementarea pistelor de biciclete. Având în vedere că în România nu avem niciun normativ pentru piste de biciclete, încercăm să implementăm ce s-a făcut în țările renumite în ceea ce înseamnă transportul verde.”, a declarat Cristian Moș.

leader board 728 x 90 px

European Cyclists’ Federation a fost fondată în 1983 la Copenhaga și are ca scop promovarea ciclismului și îmbunătățirea condițiilor de utilizare a acestui mijloc de transport în Europa. Federația are 69 de membri din peste 40 de țări. Obiectivul organizației este ca tot mai mulți oameni să meargă mai frecvent cu bicicleta, influențând politicile și bugetele în favoarea unei mai mari utilizări a bicicletelor.

CJ Timiș va plăti o cotizație anuală de 2.000 de euro, în calitate de membru în federație. Cuantumul acesteia a fost stabilită în funcție de numărul de locuitori.

În context, recent a fost lansată prima hartă de cicloturism a județului Timiș, care pune la dispoziția bicicliștilor trasee spectaculoase pe care le pot străbate pe două roți. În același timp, autoritățile județene lucrează și la strategia de dezvoltare a infrastructurii velo.